Έρευνα: Aκατάλληλες παραλίες από τον Πειραιά μέχρι το Ελληνικό

26-12-2016

Μόλις 2 από τις 7 πολυσύχναστες παραλίες από τον Πειραιά μέχρι το Ελληνικό, που ελέγχθηκαν, κρίθηκαν κατάλληλες για κολύμβηση! Αυτό προκύπτει από έλεγχο που πραγματοποίησε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιεί αυτό το καλοκαίρι  σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και αφορά την ποιότητα των  νερών κολύμβησης σε πολυσύχναστες παραλίες της Ελλάδας αλλά και το πόσιμο νερό των περιοχών αυτών.

Οι δειγματοληψίες γίνονται από επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ, (χημικοί, βιολόγοι κλπ.), η οποία από κάθε σημείο (παραλία ή βρύση), συλλέγει δείγματα νερού. Στη συνέχεια τα δείγματα αυτά, μεταφέρονται σε ψυγείο και με απόλυτη ασφάλεια στα πιστοποιημένα εργαστήρια που διαθέτει το ΠΑΚΟΕ και γίνονται οι αναλύσεις.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα στα νερά κολύμβησης από τον Πειραιά μέχρι το Ελληνικό

Από τον Πειραιά μέχρι το Ελληνικό πραγματοποιήθηκαν μικροβιολογικές αναλύσεις σε θαλασσινό νερό σε 7 σημεία. Από αυτές τις παραλίες οι 5 κρίθηκαν ακατάλληλες για κολύμβηση  και οι 2 κατάλληλες. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες  θαλασσινού   νερού στις 27/06/ 2016  στον Πειραιά μέχρι το Ελληνικό   με τις παρακάτω συνθήκες:

Μερικές  δειγματοληψίες έγιναν στα 5 μέτρα μέσα στη θάλασσα , ενώ  άλλες έγιναν σε διαφορετικά σημεία αρκετά μακριά από την ακτή.

Ακατάλληλες κρίθηκαν οι παραλίες: Πάρκο Φλοίσβος – Παλιό Φάληρο (παιδική χαρά), Δημοτική παραλία Ελληνικού – Ελληνικό (Πριν το ΕΛΚΕΘΕ), Πλαζ Αλίμου – Άλιμος (Αμέσως μετά το Penarrubia), Ακτή Θεμιστοκλέους, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων – Πειραιάς, Ακτή Θεμιστοκλέους – Φρεαττύδα – Πειραιάς (Κέντρο παραλίας, πριν τις ομπρέλες)

Κατάλληλες κρίθηκαν οι παραλίες: Εδέμ – Παλαιό Φάληρο και Βοτσαλάκια – Πειραιάς (μπροστά στο πρώτο γήπεδο).

Οι επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία από το μολυσμένο νερό

Εάν το νερό είτε πόσιμο, είτε αυτό που απολαμβάνουμε κάνοντας μπάνια στη θάλασσα, δεν είναι απαλλαγμένο από μικροοργανισμούς, τότε είναι δυνατόν να γίνει το αίτιο μεταφοράς, διασποράς και μετάδοσης στον πληθυσμό παθογόνων μικροοργανισμών και επομένως να γίνει πρόξενος εκτεταμένων επιδημιών υδρικής προελεύσεως. Είναι γνωστό ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχει γίνει μετάδοση ασθενειών με το πόσιμο νερό. Οι μικροοργανισμοί που έχουν ενδιαφέρον για την ποιότητα του νερού από άποψη υγιεινής είναι κυρίως οι ιοί, τα βακτήρια, τα πρωτόζωα και οι έλμινθες (helminthes) ή παρασιτικοί σκώληκες. Επίσης μερικοί μικροοργανισμοί συνδέονται με προβλήματα οσμής και γεύσης στο νερό καθώς και με εμφανίσεις γλοιωδών μικροβιακών μαζών στο εσωτερικό των σωληνώσεων του δικτύου διανομής (βακτήρια, φύκη, μύκητες).