Έρευνα: Περισσότεροι από 7 στους 10 μισθωτούς έχουν περιορίσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής

χορτοφάγος
12-09-2022

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία νέας έρευνας για το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας. Σύμφωνα με την έρευνα, το 71% των εργαζομένων, δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής (Πολύ και Αρκετά).

Το 20% των εργαζομένων, δηλώνει ότι η οικονομική του κατάσταση δεν του επιτρέπει να ανταπεξέλθει «καθόλου» στις συνθήκες ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης του χειμώνα. Ενώ το 47% δηλώνει «δύσκολα», το 30% «σχετικά εύκολα» και το 3% «εύκολα».

Το 39% των εργαζομένων δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό του. Το 48% εξ αυτών δηλώνει ότι εργάζεται πάνω από 7 ώρες την εβδομάδα. Το 49% δηλώνει ότι δεν πληρώνεται για την υπερωριακή του εργασία.

Τέλος, το 30% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την εργασία τους.

Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί άμεσα ένα μείγμα παρεμβάσεων έτσι ώστε να προστατευτεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το βιοτικό επίπεδο μισθωτών και κυρίως των χαμηλότερα αμειβόμενων. Η ελληνική οικονομία και κοινωνία μετά από πολυετή λιτότητα βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και η στασιμότητας των εισοδημάτων απειλεί την αγοραστική δύναμη πολλών νοικοκυριών και κοινωνικών ομάδων.