Εργασία σε βάρδιες: Γιατί ορισμένοι την αντέχουν περισσότερο από άλλους

26-12-2016

Είναι εκατοντάδες τα επαγγέλματα που λειτουργούν σε βάρδιες. Γιατροί, νοσοκόμοι, καταστήματα, υπάλληλοι αεροδρομίων… Μελέτες έχουν δείξει πως η εργασία σε βάρδιες επηρεάζει το βιολογικό ρολόι. Τι κάνει όμως ορισμένους να αντέχουν την δουλειά σε βάρδιες περισσότερο από άλλους;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στην Φινλανδία μελέτησαν το ανθρώπινο DNA 176 εργαζομένων που είχαν συμμετάσχει σε μελέτη υγείας το 2000.
 
Τα  αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Sleep έδειξαν πως μια συχνή γονιδιακή μετάλλαξη στον υποδοχέα της μελατονίνης 1A (MTNR1A) σχετίζεται με την εργασιακή κόπωση που βιώνουν όσοι δουλεύουν σε βάρδιες.
Η σχέση αυτή της γονιδιακής μετάλλαξης με την κόπωση εντοπίστηκε και σε ομάδα 577 εργαζομένων της ευρύτερης ομάδας των απασχολούμενων σε εναλλασσόμενες βάρδιες της ίδιας μελέτης, καθώς και εργαζόμενοι από τον χώρο της φροντίδας υγείας και των μεταφορών. 
 
Όπως φάνηκε από την έρευνα ο κίνδυνος μετάλλαξης του MTNR1A σχετίζεται ίσως με την μεθυλίωση του DNA στην ρυθμιστική αλληλουχία του γονιδίου MTNR1A, καθώς και με την αποδυναμωμένη έκφραση του γονιδίου. Η μεθυλίωση του DNA είναι ένας από τους επιγενετικούς μηχανισμούς που ρυθμίζουν την λειτουργικότητα του γονιδίωματος, επηρεαζόμενη, αλλά όχι μόνον, από μεταλλάξεις στην αλληλουχία του DNA, αλλά και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η διακυμάνσεις του κιρκαδιανού ρυθμού. 
 
Και καθώς συντελεί σε μικρότερο αριθμό υποδοχέων μελατονίνης, ο κίνδυνος μετάλλαξης του γονιδίου μπορεί να προκαλέσει την αποδυνάμωση του συστήματος μετάδοσης των σημάτων της μελατονίνης, ενός δηλαδή από τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς που σταθεροποιούν τον κιρκαδιανό ρυθμό. 
 
Η επίδραση της γονιδιακής μετάλλαξης στον υποδοχέα της μελατονίνης 1A (MTNR1A) εξηγεί γιατί η έκθεση σε πηγές φωτός κατά τη διάρκεια της νύχτας διαταράσσει τον κιρκαδιανό ρυθμό όσων εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες. 
 
Όπως γράφουν οι ερευνητές «η μετάλλαξη που εντοπίσαμε μπορεί εν μέρει μόνο να εξηγήσει τις διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ των ανθρώπων και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για να καθοριστεί η ανοχή του εργαζόμενου στην εργασία σε εναλλασσόμενες βάρδιες».
 
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: