Εργασία: Το ελαστικό ωράριο οδηγεί σε περισσότερες ώρες δουλειάς

26-12-2016

Πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που έχουν ελαστικό ωράριο. Που μπορούν δηλαδή να δουλέψουν όποιες ώρες θέλουν αρκεί να κλείσουν το ωράριο τους. Αυτό όμως, όσο ωραίο κι αν ακούγεται, μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος του υπαλλήλου. Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως πολλές φορές οι υπάλληλοι που έχουν ελαστικό ωράριο καταλήγουν τελικά να εργάζονται περισσότερες ώρες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέντ στη Βρετανία βρήκαν πως το 17% των υπαλλήλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν τη δυνατότητα ελαστικού ωραρίου ενώ ένα άλλο 5% έχει τη δυνατότητα να δουλεύει όσες και όποιες ώρες θέλει.
 
Όπως προέκυψε όμως από την έρευνα, οι υπάληλλοι με ελαστικό ωράριο καταλήγουν να δουλεύουν περισσότερες ώρες μέσα στην εβδομάδα σε σχέση με εκείνους που έχουν σταθερό ωράριο.
Και γιατί; Όπως εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, Heejung Chung οι υπάλλοι με ελαστικό ωράριο αισθάνονται υποσυνείδητα υποχρεωμένοι στο αφεντικό τους για την δυνατότητα που τους έδωσαν να δουλεύουν τις ώρες που προτιμούν εκείνοι. Έτσι αντιμετωπίζουν τη δουλειά και περισσότερο ζήλο και μένουν περισσότερες ώρες στο γραφείο.
 
Από την έρευνα φάνηκε επίσης πως οι άντρες εργάζονται περισσότερες ώρες από τις γυναίκες. Συγκεκριμένα, οι άντρες εργάζονται 8.2 ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο ενώ οι γυναίκες 7.8 ώρες.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: