ΕΡΙΚ ΒΙΣΧΑΟΥΣ

Eric F. Wieschaus
07-06-2021

Ο Έρικ Βίσχαους ( 8 Ιουνίου 1947 – ) είναι Αμερικανός εξελικτικός βιολόγος και βραβευμένος με Νόμπελ το 1995.

Γεννημένος στο Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα, φοίτησε στο Καθολικό Λύκειο John Carroll στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα πριν φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame για τις προπτυχιακές του σπουδές (B.S., βιολογία) και στο Πανεπιστήμιο Yale (Ph.D., βιολογία) για το μεταπτυχιακό του έργο.

Μεγάλο μέρος της έρευνάς του έχει επικεντρωθεί στην εμβρυογένεση στη μύγα των καρπών Drosophila melanogaster, συγκεκριμένα στον σχηματισμό που εμφανίζεται στο πρώιμο έμβρυο της Drosophila. Τα περισσότερα από τα γονιδιακά προϊόντα που χρησιμοποιούνται από το έμβρυο σε αυτά τα στάδια υπάρχουν ήδη στο μη γονιμοποιημένο ωάριο και παράγονται με μητρική μεταγραφή κατά τη διάρκεια της ωογένεσης. Ένας μικρός αριθμός γονιδιακών προϊόντων, ωστόσο, παρέχονται με μεταγραφή στο ίδιο το έμβρυο.

Έχει επικεντρωθεί σε αυτά τα «ζυγωτικά» ενεργά γονίδια, επειδή πιστεύει ότι το χρονικό και χωρικό μοτίβο της μεταγραφής τους μπορεί να παρέχει τα ερεθίσματα που ελέγχουν την κανονική ακολουθία της εμβρυϊκής ανάπτυξης. Ο κορεσμός όλων των πιθανών μεταλλάξεων σε κάθε χρωμόσωμα με τυχαία γεγονότα για τον έλεγχο της εμβρυϊκής θνησιμότητας έγινε από τον Βίσχαους. Αυτό το σώμα της επιστήμης ονομάστηκε τελικά οθόνη της Χαϊδελβέργης.

Το 1995, του απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής με τους Edward B. Lewis και Christiane Nüsslein-Volhard ως συναποδέκτες, για το έργο τους που αποκαλύπτει τον γενετικό έλεγχο της εμβρυϊκής ανάπτυξης.

Από το 2018, ο Βίσχαους είναι ο καθηγητής Squibb στη Μοριακή Βιολογία στο Πρίνστον.