ΕΡΝΣΤ ΚΡΕΜΤΣΕΡ

Ernst Kretschmer
07-10-2021

Ο Ερνστ Κρέτσμερ (8 Οκτωβρίου 1888 – 8 Φεβρουαρίου 1964) ήταν Γερμανός ψυχίατρος που ερεύνησε την ανθρώπινη σύσταση και καθιέρωσε μια τυπολογία.

Ο Κρέτσμερ γεννήθηκε στο Wüstenrot κοντά στο Heilbronn. Παρακολούθησε το Cannstatt Gymnasium, ένα από τα παλαιότερα λατινικά σχολεία στην περιοχή της Στουτγάρδης. Από το 1906 έως το 1912 σπούδασε θεολογία, ιατρική και φιλοσοφία στα πανεπιστήμια του Tübingen, του Μονάχου και του Αμβούργου. Από το 1913 ήταν βοηθός του Robert Gaupp στο Tübingen, όπου έλαβε την εξυγίανση του το 1918. Συνέχισε ως βοηθός ιατρικού διευθυντή μέχρι το 1926.

Το 1926 έγινε διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής στο Πανεπιστήμιο του Marburg.

Ο Κρέτσμερ ήταν ιδρυτικό μέλος της International General Medical Society for Psychotherapy (AÄGP) που ιδρύθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1927. Ήταν πρόεδρος της AÄGP από το 1929. Το 1933 παραιτήθηκε από την AÄGP για πολιτικούς λόγους.

Από το 1946 έως το 1959, ο Kretschmer ήταν διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου του Tübingen. Πέθανε, σε ηλικία 75 ετών, στο Tübingen.

Ο Κρέτσμερ ήταν ο πρώτος που περιέγραψε την επίμονη βλαστική κατάσταση που ονομάζεται επίσης σύνδρομο Kretschmer. Ένας άλλος ιατρικός όρος που επινοήθηκε μετά από αυτόν είναι η ευαίσθητη παράνοια του Kretschmer. Αυτή η ταξινόμηση έχει το πλεονέκτημα ότι ξεχωρίζει «έναν τύπο παράνοιας που ήταν άγνωστος» πριν από τον Kretschmer, και ο οποίος «δεν μοιάζει με τη στερεοτυπική εικόνα […] της στενικής παράνοιας». Επιπλέον, μεταξύ 1915 και 1921 ανέπτυξε μια διαφορική διάγνωση μεταξύ σχιζοφρένειας και μανιοκατάθλιψης.

Ο Κρέτσμερ είναι επίσης γνωστός για την ανάπτυξη (το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα) ενός συστήματος ταξινόμησης που μπορεί να θεωρηθεί ως ένας από τους πρώτους εκφραστές μιας συνταγματικής (το συνολικό σχέδιο ή η φιλοσοφία πάνω στην οποία δομείται κάτι) προσέγγιση. Βάσισε το σύστημα ταξινόμησης του σε τέσσερις κύριους τύπους σώματος:

α) ασθενικό (λεπτό, μικρό, αδύναμο)
β) αθλητικός (μυώδης, μεγαλόστομος)
γ) πυκνικός (γεμάτος, χοντρός)
δ) δυσπλαστικό (δυσανάλογο σώμα)

Η έννοια δύο μεγάλων ψυχοπαθολογικών τύπων μανιοκαταθλιπτικής ή «κυκλικής» παραφροσύνης και άνοιας praecox (δηλαδή σχιζοφρένεια) αναπτύχθηκε από τον Emil Kraepelin (1856-1926).

Ο Κρέτσμερ συσχέτισε κάθε σωματότυπο του με ορισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας και, σε πιο ακραία μορφή, με διαφορετικές ψυχικές διαταραχές. Έγραψε ότι υπάρχει μόνο μια ασθενής σχέση μεταξύ της σχιζοφρένειας και του πυκνικού σωματότυπου από τη μια πλευρά, και μεταξύ των Εγκύκλιων (με την τάση για κυκλικό τύπο μανιοκαταθλιπτικής ψύχωσης) και των ασθενικών, του αθλητισμού και των δυσπλαστικών από την άλλη. Μεταξύ των ατόμων με σχιζοφρένεια, οι ασθένειες-αθλητικοί τύποι είναι πολύ διαδεδομένοι. Ο Kretschmer πίστευε ότι τα pyknic άτομα ήταν φιλικά, διαπροσωπικά εξαρτημένα και κοινωνικά. Σε μια πιο ακραία εκδοχή αυτών των χαρακτηριστικών, αυτό θα σήμαινε για παράδειγμα ότι οι παχύσαρκοι έχουν προδιάθεση για μανιοκαταθλιπτική ασθένεια. Οι αδύνατοι τύποι συνδέονταν με την εσωστρέφεια και τη δειλία. Αυτό θεωρήθηκε ως μια ηπιότερη μορφή των αρνητικών συμπτωμάτων που εμφανίζουν άτομα με αποσυρμένη σχιζοφρένεια. Ωστόσο, η ιδέα της συσχέτισης των σωματότυπων με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας δεν έχει πλέον επιρροή στην ψυχολογία της προσωπικότητας.

Το ουσιώδες χαρακτηριστικό του ασθενικού τύπου, σύμφωνα με τα λόγια του Κρέτσμερ, είναι «μια ανεπάρκεια πάχους σε συνδυασμό με ένα μέσο μη απεριόριστο μήκος». Η ανεπάρκεια είναι παρούσα σε όλα τα μέρη του σώματος: μυς, οστά, λαιμός, πρόσωπο, κορμός, άκρα και σε όλους τους ιστούς (δέρμα, οστά, λίπος, μύες και σύστημα αγγείων. Το μέσο βάρος καθώς και το άλλο. Οι μετρήσεις σώματος είναι χαμηλότερες από τη γενική τιμή για τους άνδρες.

Έχουμε, κατά συνέπεια, στις πιο ξεκάθαρες περιπτώσεις έναν αδύνατο, στενόσωμο άντρα: με στενούς ώμους, με λεπτούς μύες, χέρια με λεπτή κόκκαλα, με στενό, μακρύ, επίπεδο στήθος, πάνω στο οποίο συνήθως βλέπουμε τα πλευρά.

Τα ασθενικά θηλυκά δεν είναι μόνο αδύνατα, αλλά και πολύ μικρού ύψους. Στη γενική τους εμφάνιση είναι ίδιοι με τους ασθενικούς άνδρες.