ΕΡΒΙΝ ΝΕΧΕΡ

Erwin Neher
19-03-2021

Ο Έρβιν Νέχερ (20 Μαρτίου 1944 – ) είναι Γερμανός βιοφυσικός, με ειδίκευση στον τομέα της κυτταρικής φυσιολογίας. Για σημαντική συνεισφορά στον τομέα, το 1991 του απονεμήθηκε, μαζί με τον Bert Sakmann, το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής για «τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τη λειτουργία των καναλιών μεμονωμένων ιόντων στα κύτταρα».

Μαζί με τον Bert Sakmann, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής το 1991 για «τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τη λειτουργία των καναλιών μεμονωμένων ιόντων στα κύτταρα». Οι Νέχερ και Sakmann ήταν οι πρώτοι που κατέγραψαν τα ρεύματα των καναλιών μεμονωμένων ιόντων σε ένα ζωντανό κύτταρο (καταγράφηκαν για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας τη μέθοδο λιπιδικής διπλοστοιβάδας) μέσω της ανάπτυξης της τεχνικής patch-clamp, ένα έργο που ξεκίνησε ο Νέχερ ως μεταδιδακτορικός ερευνητικός συνεργάτης στο εργαστήριο. του Charles F. Stevens στο Yale.

Από το 1983, έγινε διευθυντής στο Ινστιτούτο Βιοφυσικής Χημείας Max Planck στο Γκέτινγκεν και ηγήθηκε του Τμήματος Βιοφυσικής Μεμβρανών. Έγινε ομότιμος διευθυντής του Ινστιτούτου από το 2011. Είναι επίσης Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν και συμπρόεδρος του Κέντρου Υπολογιστικής Νευροεπιστήμης Bernstein του Γκέτινγκεν.