Ερυφίλη Χατζηαγγελάκη: Δεν θα φτάσουμε ποτέ στην τέλεια συμμόρφωση στον Διαβήτη, αλλά τώρα έχουμε τη Σεμαγλουτίδη

23-03-2019

 

Στο πλαίσιο του 17ου Πανελλήνιου Διαβητολογικού Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε πολύ πρόσφατα στο ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας, ενημερωθήκαμε για τις νέες προοπτικές που δίνει η φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk στη διαδικασία επιλογής της πρώτης ενέσιμης αγωγής στη θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2.

Η Novo Nordisk, ακολουθώντας τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες των ADA/EASD για τη θεραπεία του διαβήτη, παρουσίασε τις 2 καινοτόμες θεραπείες που προσφέρει σε ασθενείς οι οποίοι δεν ρυθμίζονται επαρκώς με την από του στόματος αγωγή και χρειάζονται επιπρόσθετη θεραπεία για τον έλεγχο του σακχάρου τους.

Μάλιστα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το νέο εβδομαδιαίο GLP-1 με τη δραστική ουσία Σεμαγλουτίδη, η οποία θα είναι διαθέσιμη στην ελληνική αγορά το φθινόπωρο του 2019. Τα οφέλη της Σεμαγλουτίδης δεν περιορίζονται μόνο στη γλυκαιμική ρύθμιση αλλά και στον έλεγχο του σωματικού βάρους και στην καρδιαγγειακή προστασία με 1 ένεση την εβδομάδα.

Το healthview.gr συνομίλησε για αυτά τα θέματα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ερυφίλη Χατζηαγγελάκη, η οποία προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της στη Μονάδα Έρευνας και το Διαβητολογικό Κέντρο της Β’ προπαιδευτικής παθολογικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Χαϊδαρίου “Αττικόν”.

 

Συνέντευξη στον ΒΑΣΙΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

 

  • Γιατί στους διαβητικούς ασθενείς παρατηρούμε αυτή τη μεγάλη δυσκολία, της συμμόρφωσης προς την φαρμακευτική αγωγή τους, δυσκολία η οποία, νομίζω, είναι πιο έντονη, σε σχέση με άλλες κατηγορίες πασχόντων; Βλέπουμε συνεχώς νέα φαρμακευτικά σχήματα για καλύτερη συμμόρφωση των ασθενών και δεν φτάνουμε ποτέ στο άριστο…

 

Η μη ικανοποιητική συμμόρφωση δεν παρατηρείται μόνο στον διάβήτη. Παρατηρείται σε όλα τα χρόνια νοσήματα. Ο διαβήτης είναι ένα νόσημα, το οποίο, από την ώρα που θα εμφανισθεί, θα σε υποχρεώσει να ζήσεις όλη την υπόλοιπη ζωή σου με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο. Άρα, οι ασθενείς ξεκινάνε, συμμορφώνονται και πολύ γρήγορα χάνεται αυτή η συμμόρφωση. Αυτό πετυχαίνουμε με τα νέα φάρμακα: Να αυξήσουμε τη συμμόρφωση των πασχόντων. Γιατί; Γιατί έχουμε στη διάθεσή μας πιο εύκολες και πιο ευέλικτες ενέσιμες αγωγές, καθώς μία ένεση την εβδομάδα είναι κάτι το πιο απλό, σε σχέση με την ανάγκη για 3 ή 4 ενέσεις την ημέρα! Η ανάγκη για ένα δισκίο, το οποίο να περιέχει δύο φάρμακα, βελτιώνει επίσης τη συμμόρφωση. Επίσης, με την εκπαίδευση την οποία παρέχουμε στους διαβητικούς, αλλά και στους γιατρούς οι οποίοι βλέπουν διαβητικούς ασθενείς, φαίνεται να αυξάνεται όλο και περισσότερο η συμμόρφωση. Όμως, δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε ποτέ στο τέλειο, στο άριστο, γιατί ο διαβήτης είναι ένα χρόνιο νόσημα, το οποίο κουράζει. Κάποια στιγμή ο ασθενής λέει «φτάνει! Δεν μπορώ άλλο!»…

 

  • Αληθεύει ότι οι πιο ενημερωμένοι ασθενείς είναι οι διαβητικοί;

 

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο ενημερώνονται και οι διαβητικοί, γιατί υπάρχουν και οι σύλλογοί τους, οι οποίοι ενδιαφέρονται, αλλά υπάρχουν επίσης πάρα πολλά συνέδρια, όπου όλο και κάτι νεότερο ακούγεται εκεί, με αποτέλεσμα να έχουμε ευαισθητοποιήσει τους ασθενείς στην καθημερινή κλινική πράξη να συμμορφώνονται πολύ περισσότερο και να μας ακούν πολύ περισσότερο. Η εκπαίδευση, θεωρώ, είναι το άλφα και το ωμέγα!

 

  • Ποια θα λέγατε ότι είναι η καινοτομία του IDegLira;

 

Πριν από λίγο μιλήσαμε για αυτό και στο συμπόσιο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 17ου Πανελληνίου Διαβητολογικού Συνεδρίου. Το IDegLira είναι «δύο σε ένα». Σε μία ένεση υπάρχει η βασική ινσουλίνη, καθώς και το νέο φάρμακο, η Ριλαγλουτίδη. Αυτά συνδυάζονται, λοιπόν, σε μία ένεση. Αντί ο ασθενής να κάνει δύο ενέσεις την ημέρα, κάνει μόνον μία ένεση, η οποία συνδυάζεται με τα αντιδιαβητικά δισκία, τα χάπια τα οποία λαμβάνει από το στόμα.

 

  • Στο συμπόσιο αναφέρθηκαν επίσης τα οφέλη από την Σεμαγλουτίδη. Ποια είναι τα οφέλη της;

 

Η Σεμαγλουτίδη είναι ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο, είναι ένα εβδομαδιαίο ανάλογο του GLP1, το οποίο έχει δείξει, όμως, πολλαπλά οφέλη: Το όφελος ως προς τη ρύθμιση του σακχάρου, το όφελος ως προς τη μείωση του βάρους, το όφελος να συνδυάζεται με όλα τα φάρμακα του διαβήτη, είτε αυτά είναι τα χάπια είτε είναι η βασική ινσουλίνη. Αυτό αυξάνει και τη συμμόρφωση των ασθενών μας, γιατί γίνεται μόνον μία φορά την εβδομάδα, άρα, λοιπόν, κάθε μέρα εσύ μπορείς να κάνεις την ινσουλίνη σου, τη βασική ινσουλίνη, ή να λαμβάνεις τα χάπια σου και μία φορά την εβδομάδα να κάνεις την Σεμαγλουτίδη. Όταν κάνουμε, ειδικά, την ινσουλίνη, παίρνουμε βάρος. Η ινσουλίνη είναι μία αυξητική ορμόνη. Τώρα, με μία ένεση την εβδομάδα καταφέρνουμε, αν δεν μειωθεί το βάρος, τουλάχιστον να κρατηθεί αυτό στα αρχικά επίπεδα. Με τον συνδυασμό αυτόν, με τη μία ένεση την εβδομάδα, έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης, είναι ένα φάρμακο πολύ ασφαλές και για τα καρδιαγγειακά. Οι ασθενείς μας πεθαίνουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, δεν παθαίνουν από το υψηλό σάκχαρο. Το υψηλό σάκχαρο το ρυθμίζουμε. Άρα, χορηγούμε ένα φάρμακο μία φορά την εβδομάδα και έχουμε όφελος και στην υπεργλυκαιμία και στη μείωση του βάρους, αλλά και στα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ βοηθάει ακόμη και στα νεφρά. Μπορεί να χορηγηθεί, δηλαδή, άφοβα και σε ασθενείς με επηρεασμένη νεφρική ανεπάρκεια.

 

  • Έχουμε κάποια εμπειρία από τη χρήση της Σεμαγλουτίδης στην Ελλάδα;

 

Η Σεμαγλουτίδη δεν κυκλοφορεί ακόμη στην Ελλάδα. Θα κυκλοφορήσει από τον Οκτώβριο και έπειτα. Υπάρχει, όμως, αρκετή σχετική εμπειρία από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και εννέα με δέκα χώρες της Ευρώπης.