ΕΣΥ και ΕΟΠΥΥ οι μεγάλοι ασθενείς της χώρας

26-12-2016

Η συνέχιση της προσπάθειας των διαρθρωτικών αλλαγών στο χώρο της υγείας όπως αυτές υπαγορεύονται από τις δεσμεύσεις της χώρας, με στόχο την εξυγίανση και την εξάλειψη των φαινομένων σπατάλης αλλά  και οι κινήσεις για περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών υγείας ώστε να είναι έχουν πρόσβαση σε αυτές όλοι οι πολίτες, ήταν το βασικό μήνυμα της ομιλίας του Υπουργού υγείας κ. Λυκουρέντζου κατά την έναρξη του συνεδρίου Financial Times | Shaping the Future of Healthcare in Greece 2013.

Ο υπουργός μεταξύ των όσων ανέφερε που στην ουσία αποτελούν τις γνωστές αιτίες για την παθογένεια του ΕΣΥ αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται προκειμένου να εξυγιανθεί ο κλάδος, τόνισε την μεταρρύθμιση του ΕΟΦ και την εξέλιξή του σε φορέα πλήρους ευθύνης όσον αφορά στην έγκριση και τιμολόγηση φαρμάκων. Επίσης υπερασπίστηκε την προσπάθεια εφαρμογής της αναλυτικής λογιστικής σε όλες τις δομές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας καθώς και την εφαρμογή του ψηφιακού ηλεκτρονικού φακέλου  του πολίτη και την έκδοση έξυπνης κάρτας, μέσω της οποίας θα μπορεί να ελεγχθεί πιο εύκολα η δαπάνη.

Ακόμη συνδύασε την ανάπτυξη στο χώρο της Υγείας με τις προσπάθειας σύμπραξης ιδιωτικού κι δημοσίου τομέα για την ενίσχυση του ιατρικού Τουρισμού αλλά και για την διάδοση στην ΕΕ της φιλοσοφίας της Μεσογειακής Διατροφής.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στον ΕΟΠΥΥ και στην προσπάθεια να εξασφαλιστούν πόροι ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα ο οργανισμός, μια τοποθέτηση την οποία υποστήριξε στην ομιλία του και ο κύριος Παγεωργόπουλος, πρόεδρους του Οργανισμού .

Σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ καίρια ήταν η αναφορά του Καθηγητή της ΕΣΔΥ κ. Κυριόπουλου που σημείωσε πως ο οργανισμός θα κλείσει φέτος την τριετή του λειτουργία με έλλειμμα 3 δις. ευρώ.

Στο συνέδριο τοποθετήθηκε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα που ανέφερε ότι οι επιχορηγήσεις του Κράτους προς τα Νοσοκομεία της χώρας θα διαμορφωθούν περίπου  στο 1,34 δισ. ευρώ το 2013, από 1,6 δισ. ευρώ το 2011, μειωμένες κατά 16% την τελευταία τριετία, ενώ προβλέπεται δε να διαμορφωθεί κάτω από το 1 δισ. ευρώ το 2015.   

Για τη φαρμακευτική δαπάνη σημείωσε πως θα διαμορφωθεί στα 2,38 δισ. ευρώ το 2013, από 3,9 περίπου δισ. ευρώ το 2011, μειωμένη κατά περίπου 28% την τελευταία τριετία και στο 1,9 δισ. ευρώ το 2015.  

Για τις οφειλές σημείωσε επίσης πως στον τομέα της Υγείας, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στο τέλος του 2011, και οι οποίες προβλέπονται να πληρωθούν εφέτος από πόρους της Δανειακής Σύμβασης, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ,  ανέρχονταν στα 3,4 δισ. ευρώ κ των οποίων τα 1,9 δισ. ευρώ αφορούν τον ΕΟΠΥΥ και 1,5 δισ. ευρώ αφορούν τα Δημόσια Νοσοκομεία (συμπεριλαμβανομένου των Πανεπιστημιακών και των στρατιωτικών νοσοκομείων, καθώς και του ΝΙΜΤΣ).

Σχολιάζοντας τη διάθεση για αποπληρωμή ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κύριο Κωνσταντίνος Φρουζής, στην ομιλία του, σημείωσε πως μέχρι σήμερα έχει πληρωθεί μόλις το 20% ήτοι 700 εκατ. ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2011, ενώ έχει μείνει πίσω και το 2012 δεν έχει γίνει καμιά πληρωμή για τα χρέη του 2013.  

Ο κ. φρουζής αναφέρθηκε στα πάγια αιτήματα της φαρμακοβιομηχανίας που είναι η αποκατάσταση των ταμειακών ροών προκειμένου να διασφαλιστούν οι επενδύσεις και η απρόσκοπτη τροφοδοσία της αγοράς, αλλά και να εκδοθεί νέο δελτίο με νέα φάρμακα. Τόνισε επίσης τη σημασία της φαρμακοβιομηχανία για την ελληνική οικονομία, που φτάνει στο 4%.

Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση του κυρίου Δημήτρη Δέμου προέδρου της ΠΕΦ που σημείωσε πως η ελληνική βιομηχανία φαρμάκων αποτελεί το 10% της ελληνικής παραγωγής με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.  

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως στην ομιλία του ο κ. Γιάννης Τούντας , πρόεδρος του ΕΟΦ, παραδέχτηκε ότι δεν είναι εύκολο να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των ελλήνων πολιτών στα φάρμακα λόγω των σημαντικών προβλημάτων που υπάρχουν.