Εθισμένοι στους ξηρούς καρπούς; Κάτι που αξίζει να δοκιμάσετε!

26-12-2016

Ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που άπαξ και βρεθούν δίπλα στο μπολ με τους ξηρούς καρπούς δεν μπορούν να αντισταθούν στο πειρασμό; Ή μήπως είσαστε από τους ορκισμένους εχθρούς των ρεβιθιών και από μικροί προτιμούσατε να μείνετε νηστικοί προκειμένου να μην ενδώσετε στις πιέσεις της μητέρας σας για να τα φάτε; Η τρίτη επιλογή είναι να είστε φανατικός οπαδός του συνδυασμού καυτερής γεύσης και τραγανής υφής!

Για κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις αξίζει να δοκιμάσετε τα ρεβίθια μαγειρεμένα με ένα τρόπο διαφορετικό. Για την ακρίβεια μπορείτε να μετατρέψετε την παλιά συνταγή ‘’της μαμάς’’, σε ένα γευστικό, υγιεινό και πολύ θρεπτικό σνακ με λίγες θερμίδες. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μερικά ρεβίθια, λάδι και μπαχαρικά.

Συνταγή για καυτερά ρεβίθια, ψημένα στο φούρνο

Υλικά:

  • Ρεβίθια ξερά, 2 μπολ
  • Ελαιόλαδο, 1 ½ κουταλιές
  • Αλάτι, ½  κουταλάκι
  • Μαύρο πιπέρι, ¼ κουταλάκι
  • Chili σε σκόνη, ¾ κουταλάκι
  • Πάπρικα, ¼ κουταλάκι
  • Σκόρδο σε σκόνη, ¼ κουταλάκι
  • Πιπέρι cayenne, κατά βούληση

Διαδικασία:

  • Αφήνετε τα ρεβίθια να μουλιάσουν σε νερό για περίπου 4 ώρες
  • Βράζετε τα ρεβίθια σε 3 φλιτζάνια νερό για κάθε φλιτζάνι ρεβιθιών, για περίπου 1 με 1 ½ ώρα.
  • Αφήνετε τα ρεβίθια να κρυώσουν και στραγγίζετε καλά με μία υφασμάτινη πετσέτα.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 2000C.
  • Εν τω μεταξύ ανακατεύετε όλα τα υπόλοιπα υλικά καλά και όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί το προσθέτετε στα ρεβίθια.
  • Απλώστε τα ρεβίθια σε ένα αντικολλητικό ταψί και ψήστε για 45 με 60 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε 15 λεπτά.
  • Όταν πάρουν ένα χρυσό- καφέ χρώμα τα ρεβίθια σας είναι έτοιμα!

 

Τα ρεβίθια καλλιεργούνται στις χώρες της Μεσογείου εδώ και εκατομμύρια χρόνια και ξεχωρίσουν για την γεύση τους που θυμίζει ξηρούς καρπούς. Από θρεπτικής απόψεως τα ρεβίθια αποτελούν έναν πραγματικό θησαυρό:

  • Περιέχουν σημαντικές ποσότητες ιχνοστοιχείων όπως το μολυβδαίνιο και το μαγγάνιο, αλλά και ασβέστιο φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο.
  • Είναι εξαιρετική πηγή φολικού οξέως, απαραίτητο για την ‘’παραγωγή’’ του αίματος, το DNA, τα μαλλιά και την αναπαραγωγή.
  • Ένα μόλις φλιτζάνι ρεβίθια δίνει στον οργανισμό τη μισή ποσότητα φυτικών ινών που χρειάζεται σε ημερήσια βάση.
  • Καθώς ανήκουν στη κατηγορία των οσπρίων περιέχουν αξιόλογη ποσότητα πρωτεΐνης.
  • Ένα φλιτζάνι ρεβίθια έχει 245 περίπου θερμίδες, σε αντίθεση με ένα φλιτζάνι αμύγδαλα που έχει 845 θερμίδες. Άρα ψήνοντας τα ρεβίθια τα μετατρέπετε σε ένα ιδανικό σνακ με λίγες θερμίδες.
  • Είναι κατάλληλα για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη.
  • Η σύστασή τους σε θρεπτικά συστατικά τα καθιστά ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, για όσους προσέχουν το ζάχαρο, την καρδιά, αλλά και τα κόκαλά τους.

 

Μήπως ήρθε η ώρα να δείτε τα ρεβίθια με άλλο μάτι;

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com