Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποκαθιστά την οδηγία για τη συγχορήγηση εμβολίων – Βολές κατά Γκίκα Μαγιορκίνη

Παπαευαγγέλου
11-11-2021

«Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού», αναφέρει ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, μετά την ανάρτηση στο fecebook Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλους της Επιτροπής των επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας, που έδινε “προσωπικές οδηγίες” στο κοινό.

Σύμφωνα με αναρτήσεις του επικ. Καθηγητή Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκα Μαγιορκίνη, τα mRNA εμβόλια δεν θα πρέπει να χορηγούνται εάν δεν έχουν περάσει 20 μέρες μετά τον εμβολιασμό με το αντιγριπικό εμβόλιο, άποψη που που έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες οδηγίες.

Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών συστήνουν στον Καθηγητή Μαγιορκίνη να δείχνει “υπευθυνότητα”, καθώς ειδικά αυτήν την κρίσημη περίοδο, οι όποιες απόψεις θα πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, όπως αναφέρουν.

Δείτε ολόκληρη της ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με αφορμή την ανακοίνωση επιστημονικών προσωπικών απόψεων ιατρών σχετικά με το χρόνο που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ του εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19 και του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη, υπενθυμίζει τις οδηγίες της με αριθ. Γ.Π.οικ.59204/27-9-2021 εγκυκλίου με θέμα «Οδηγίες για την εποχική γρίπη 2021-22 -Αντιγριπικός εμβολιασμός» σύμφωνα με τις οποίες:

«Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού».

Οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επικαιροποιούνται και εναρμονίζονται με τις διεθνείς συστάσεις. Η διατύπωση διαφορετικών απόψεων χωρίς ενδελεχή επιστημονική τεκμηρίωση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι σε επιστημονικά fora, ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή φάση της εφαρμογής του Εμβολιαστικού Προγράμματος για τον κορoνοϊό και τη γρίπη, δημιουργεί σύγχυση στο κοινό και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξή του.

Η υλοποίηση ενός προγράμματος Δημόσιας Υγείας, όπως αυτό του εμβολιασμού, πολύ περισσότερο σε περίοδο πανδημίας, απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση, τεκμηρίωση και υπευθυνότητα.