Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Δεν αμελούμε ή αναβάλουμε τον εμβολιασμό για την γρίπη – Ήδη στα φαρμακεία τα εμβόλια

13-09-2022

Εμβολιασμός για την γρίπη τον Οκτώβριο συστήνει η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Κατά την χθεσινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19, η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στον προγραμματισμό για τον εμβολιασμό και την γρίπη «που είναι τόσο σημαντικός για την προστασία της υγείας ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, «τα εμβόλια της γρίπης σχεδόν έχουν φθάσει, είναι ήδη στα περισσότερα φαρμακεία. Οι συστάσεις, η εγκύκλιος που εκδίδεται κάθε χρόνο μιλάει για εμβολιασμό εντός του Οκτωβρίου. Δηλαδή κλασικά γίνεται η αναφορά για τον εμβολιασμό τέλος Σεπτεμβρίου».

Διευκρίνισε ωστόσο πως «δεν χρειάζεται, είμαστε χώρα με πολύ καλό καιρό, υπάρχει επιτήρηση αυστηρή αλλά δεν έχουμε μία έκρηξη κρουσμάτων για να πούμε να γίνει το εμβόλιο μέσα στις αρχές Οκτωβρίου, να γίνει όμως μέσα στον Οκτώβριο, δεδομένου ότι χρειάζονται γύρω στις δύο εβδομάδες για την ανοσοποίηση και συνήθως η επιδημία έρχεται μετά τα μέσα Δεκεμβρίου και στη χώρα μας».

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε πως δεν υπάρχει ένα σχέδιο επιτάχυνσης του εμβολιασμού για τη γρίπη, «αλλά υπάρχει μία προτροπή να γίνει στο χρόνο που πρέπει και που συστήνεται, να μην αναβάλλεται». Και εξήγησε: οι περισσότεροι στη χώρα μας κάνουν το εμβόλιο γρίπης όταν αρρωστήσουν με γρίπη τα μισά άτομα της οικογενείας τους.

Αναφορικά με τη πιθανή συνλοίμωξη και τη πιθανή δυνητικά μάλιστα επιβαρυντική συνύπαρξη του ιού της γρίπης, των ιών της γρίπης και του Covid, η κα Θεοδωρίδου  τόνισε: «Είναι λογικό ότι αν συμπέσουν δυο ιοί οι οποίοι έχουν ως στόχο το αναπνευστικό ότι η έκβαση μπορεί να είναι βαρύτερη αλλά δεν έχουμε στοιχεία μέχρι τώρα διότι δεν είχαμε και επιδημική έξαρση και λόγω της μάσκας που φορούσανε».

Σε επιφυλακή στο ΕΟΔΥ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διασποράς κατά την τρέχουσα προ-επιδημική περίοδο σε σχέση με προηγούμενα έτη, κυρίως μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

Με δεδομένο ότι στο Νότιο Ημισφαίριο καταγράφηκε πρώιμη έναρξη του επιδημικού κύματος της γρίπης για τη φετινή περίοδο, ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της δραστηριότητας του νοσήματος.

Συνολικά, από τις 7 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, δηλώθηκαν 174 κρούσματα γρίπης (86 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα με PCR και 88 με αντιγονική δοκιμασία). Ο αριθμός των δηλωθέντων κρουσμάτων ήταν σχεδόν πέντε φορές υψηλότερος από τον αριθμό των κρουσμάτων που δηλώθηκαν την ίδια περίοδο το 2019 (37 κρούσματα γρίπης), ενώ δεν δηλώθηκε κανένα κρούσμα γρίπης το χρονικό διάστημα 2020-2021.

Υπενθυμίζεται ότι για την πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής, και τα μέτρα προστασίας, ενώ ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για τον πληθυσμό.