Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Μικρός αλλά υπαρκτός ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης από covid-19 για τα παιδιά – Αναλυτικά η απόφαση για τον εμβολιασμό παιδιών

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ
19-08-2021

Μικρός αλλά υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση από λοίμωξη COVID-19 για την ηλικιακή ομάδα 12-17 ετών, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα που είναι διαθέσιμα ως σήμερα. Αυτό αναφέρει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη σύστασή της για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Μητρώου ασθενών με COVID-19 από την έναρξη της πανδημίας και ως την 1/7/2021 νοσηλεύτηκαν 230 άτομα ηλικίας 12 ως 17 ετών.

Με βάση επιστημονικά στοιχεία, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μετά από ανταλλαγή απόψεων συνέκλινε στη λήψη της απόφασης εμβολιασμού κατά του covid-19 παιδιών και εφήβων ηλικίας 12-17 ετών. Τονίζεται ιδιαίτερα, εκτός της ατομικής προστασίας, η σημασία της απόφασης αυτής για την αποφυγή των επιδημικών εξάρσεων στα σχολεία. Ώστε να μπορούν παιδιά και έφηβοι να παρακολουθήσουν απρόσκοπτα την εκπαιδευτική διαδικασία. Καθώς και για την έμμεση προστασία των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δε μπορούν να εμβολιαστούν.

Παράλληλα, επισημαίνεται το όφελος της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας καθώς και της επιστροφής των παιδιών στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες, που είναι τόσο αναγκαίες για τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Στην απόφασή της η Επιτροπή εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν στη σύσταση για τον εμβολιασμό των παιδιών. Πιο αναλυτικά:

Όπως προέκυψε από επιστημονικά στοιχεία, στην Αμερική από τα 204 άτομα ηλικίας 12-17 ετών που νοσηλεύτηκαν για covid-19 κατά τη διάρκεια ενός τριμήνου (μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2021), το 31,4% νοσηλεύτηκε στην Εντατική. Ενώ 10 άτομα (4,9%) χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Δεν σημειώθηκε όμως κανένας θάνατος.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το 70,6% των ατόμων που νοσηλεύτηκαν έπασχε από ένα ή περισσότερα νοσήματα. Μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η παχυσαρκία (35,8%), χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού (30,9%) και χρόνια νευρολογικά νοσήματα (14,2%).

Συνολικά στις ΗΠΑ, μέχρι τις 22/7/2021 περισσότερα από 4.000.000 παιδιά και έφηβοι νόσησαν και 349 κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου.

Ειδική αναφορά κάνει η Επιτροπή στο σπάνιο, αλλά δυνητικά σοβαρό πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C). Εκδηλώνεται σε παιδιά και εφήβους 2-8 εβδομάδες μετά τη νόσο COVID-19.

Επίσης, συνεχίζεται η διερεύνηση της συχνότητας εκδήλωσης μακροχρόνιων συμπτωμάτων εξαιτίας της λοίμωξης στα παιδιά. Ο ακριβής επιπολασμός του long COVID στα παιδιά δεν είναι γνωστός. Εκτιμήσεις για τον επιπολασμό των μακροχρόνιων συμπτωμάτων COVID από το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρουν ότι το 12% -15% των παιδιών μπορεί να έχουν συμπτώματα που διαρκούν 5 εβδομάδες μετά από οξεία λοίμωξη με COVID-19.

Μελέτες από Ιταλία και Ολλανδία δείχνουν ότι τα συμπτώματα που απαντώνται συχνότερα είναι αδυναμία, καταβολή και αίσθημα κόπωσης. Επίσης, δύσπνοια, αδυναμία συγκέντρωσης, κεφαλαλγίες, κοιλιακό άλγος, μυαλγίες και αρθραλγίες, απώλεια πρόσφατης μνήμης και εξάνθημα. Συχνά, αναφέρονται περισσότερα από τέσσερα συμπτώματα, όπως και περίοδοι φαινομενικής ανάρρωσης πριν τα συμπτώματα επανέλθουν. Σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται παρακολούθηση από ευρύτερη διεπιστημονική ομάδα, φυσιοθεραπείες και υποστήριξη από ψυχολόγο.

Παράλληλα, ο ρόλος των παιδιών και των εφήβων στην εξέλιξη της πανδημίας είναι σημαντικός. Κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι ως ασυμπτωματικοί φορείς μπορούν να διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα.

Επιπρόσθετα, αναμένεται ως το τέλος Αυγούστου επικράτηση της κυκλοφορίας της μετάλλαξης δέλτα που είναι γνωστό ότι έχει σημαντικά αυξημένη μεταδοτικότητα. Αποτέλεσμα της οποίας είναι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην παιδική και εφηβική ηλικία και στη χώρα μας σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ.

Επίσης ότι η μεταδοτικότητα της λοίμωξης αυξάνεται με την ηλικία. Και έτσι οι μεγαλύτεροι έφηβοι είναι εξίσου μεταδοτικοί με τους ενήλικες συμβάλλοντας σημαντικά στη διασπορά του ιού και στην αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Είτε ως ασυμπτωματικοί φορείς είτε όταν νοσούν με ήπια συμπτώματα.