Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Νέα σύσταση για τον εμβολιασμό έναντι της νόσου COVID-19 – Τι ισχύει με την 4η δόση εμβολίου

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
27-05-2022

Στην επικαιροποίηση των συστάσεων εμβολιασμού έναντι της νόσου COVID-19, προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Σύμφωνα με την ΕΕΕ, το πιθανό σχετικό όφελος από μια 2η αναμνηστική δόση (4η δόση) αναμένεται να είναι μεγαλύτερο:

Σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, καθώς και σε όσα διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων.

Επιπλέον, σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ιδιαίτερα εκείνα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, η 2η αναμνηστική δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας.

Για τις παραπάνω ομάδες πληθυσμού η ΕΕΕ προτείνει τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης με mRNA εμβόλιο σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μετά τη χορήγηση της 1ης αναμνηστικής δόσης.

Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την χορήγηση της 1ης αναμνηστικής δόσης, δεν προτείνεται 2η αναμνηστική δόση.

Η ΕΕΕ σημειώνει πως «όσον αφορά την προστασία έναντι της ήπιας νόσου από την παραλλαγή Όμικρον και ακόμα περισσότερο έναντι της μόλυνσης, αυτή εξασθενεί σύντομα, ακόμα και μετά την αναμνηστική δόση».

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, ο κύριος στόχος του εμβολιασμού είναι η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου. Για το λόγο αυτό, πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού στον πληθυσμό, ηλικίας 5 ετών και άνω και της

χορήγησης 1ης αναμνηστικής δόσης σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό.

Για τον προγραμματισμό του ραντεβού της 2ης αναμνηστικής δόσης, ακολουθείται η ίδια διαδικασία του βασικού εμβολιασμού.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα συνεχίσει να αξιολογεί τα νέα δεδομένα και να επικαιροποιεί τις συστάσεις, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη προστασία του πληθυσμού.

Στη χώρα μας με την εφαρμογή του βασικού εμβολιασμού από την έναρξη του προγράμματος και ως τις 8 Δεκεμβρίου 2021, έχουν αποφευχθεί 19.691 θάνατοι και 6.674 νοσηλείες ΜΕΘ και διαπιστώθηκε εξαιρετικά υψηλή αποτελεσματικότητα όλων των εμβολίων κατά του κορωνοϊού έναντι της σοβαρής νόσου σε όλες τις ηλικίες.