Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Μεταμοσχεύσεις στα πλάνα του Υπ.Υγείας

26-12-2016

Την αναγκαιότητα να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία συγκρότησης ενός Εθνικού Σχεδίου για τις Μεταμοσχεύσεις, στο οποίο θα γίνεται πλήρης καταγραφή των προβλημάτων και θα δίνονται αναλυτικές προτάσεις προς την κατεύθυνση της αύξησης του αριθμού των δωρητών οργάνων εξέφρασε Υπουργείο Υγείας και ΕΟΜ, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αριστοτέλους, παρουσία του Α.Ξανθού.

Η σημαντική πτώση των δοτών στην Ελλάδα, δυστυχώς, δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την ανάγκη να υπάρξει παρέμβαση στο σύστημα ενημέρωσης του πληθυσμού και οργάνωσης των ειδικών μονάδων. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως τα τελευταία χρόνια οι δότες στη χώρα μειώθηκαν σε 3,5/ 1 εκατομμύριο κατοίκους, την ίδια ώρα που ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 18 δότες ανά 1 εκατ. άτομα.

«Ένα συγκροτημένο σχέδιο με βάθος χρόνου θα δώσει στην κοινωνία το σήμα ότι σε αυτό τον ευαίσθητο χώρο δεν αυτοσχεδιάζουμε, δεν κάνουμε αποσπασματικές δράσεις, χάριν εντυπωσιασμού, αλλά δρομολογούμε μια σοβαρή παρέμβαση με στόχο να αναζωογονηθεί η υπόθεση των μεταμοσχεύσεων και σταδιακά να αποκτήσουμε αυτάρκεια ως χώρα στον τομέα αυτό» ανάφερε ο κ. Ξανθός.

Παρέμβαση σε 2 επίπεδα

Ο ίδιος, δε, υπογράμμισε πως χρειάζεται παρέμβαση σε 2 διαφορετικά επίπεδα. Στο πρώτο περιλαμβάνονται οι προσπάθειες για την αύξηση των διαθέσιμων μοσχευμάτων, μέσα από δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενεργής συναίνεσης του πληθυσμού γύρω από το θέμα της δωρεάς οργάνων. Σε ένα δεύτερο επίπεδο όμως, τόνισε ο υπουργός, χρειάζεται και η αναβαθμισμένη λειτουργική υποστήριξη των μεταμοσχεύσεων με ενίσχυση των Ειδικών Κέντρων και κυρίως των ΜΕΘ που αποτελούν, ίσως, τον κρισιμότερο κρίκο.

«Σήμερα οι άνθρωποι στις υποστελεχωμένες ΜΕΘ είναι κουρασμένοι, εξαντλημένοι και είναι φυσιολογικό να μην ασχολούνται όπως, ίσως, θα έπρεπε με αυτό το κομμάτι. Αυτές τις μέρες τοποθετούνται οι γιατροί από τις προσλήψεις που κάναμε μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και θα ακολουθήσουν και οι νοσηλευτές. Εκτός, όμως, από την επιπλέον στελέχωση στις ΜΕΘ, θα πρέπει αυτούς τους συναδέλφους να τους εκπαιδεύσουμε στην κουλτούρα των μεταμοσχεύσεων έτσι ώστε να δημιουργούν στους συγγενείς των ασθενών ένα κλίμα εμπιστοσύνης σε ό,τι αφορά τη δωρεά οργάνων” είπε ο κ. Ξανθός.

Υπενθύμισε, δε, πως στο επικείμενο Νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία, το Υπουργείο έχει συμπεριλάβει ρύθμιση για τη δυνατότητα απόσπασης υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας και των εποπτευόμενων φορέων στον ΕΟΜ, ενώ παράλληλα προβλέπεται η επαναφορά της καταβολής οικονομικού κινήτρου (εφημερία ετοιμότητας) στους κεντρικούς συντονιστές του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Από την πλευρά τους, ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του ΕΟΜ δεσμεύθηκαν ότι θα καταθέσουν άμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου ένα  ολοκληρωμένο σχέδιο, όπου θα γίνεται πλήρης καταγραφή των προβλημάτων και θα υπάρχουν αναλυτικές προτάσεις με στόχο η χώρα μας να σταματήσει να είναι ουραγός στη δωρεά οργάνων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΜ, κ. Ανδρέα Καραμπίνη, πάντως οι αιτίες θα πρέπει “να αναζητηθούν στο ότι τα θέματα του συστήματος μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας έμπαιναν πολύ χαμηλά στην ατζέντα των εκάστοτε ηγεσιών του υπουργείου Υγείας”, αλλά και της έλλειψης ανάλογης κοινωνικής κουλτούρας και των προκαταλήψεων σε αυτό το θέμα.

Με δεδομένο το παραπάνω, άλλωστε, ΕΟΜ και Ίδρυμα Ωνάση ξεκίνησαν ειδικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό δοτών οργάνων και την αποτελεσματική διαχείρισή τους. Ήδη μάλιστα από τα δύο πρώτα σεμινάρια, υπήρξαν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα ως προς τη βελτίωση της συνεργασίας ΜΕΘ- ΕΟΜ καθώς οι δότες το α’ εξάμηνο του 2016 είναι κατά 35% περισσότεροι από το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.  

Την ίδια ώρα, στην ανάγκη σταθερής χρηματοδότησης (για το 2016 ήταν 470.000 ευρώ) εστίασε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΜ. Ο κ. Ι.Μπολέτης επεσήμανε  παράλληλα, ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία ειδικών μονάδων για την παρακολούθηση και προετοιμασία των ασθενών που πρόκειται να κάνουν μεταμόσχευση πνεύμονα, αλλά και των μεταμοσχευμένων οι οποίοι σήμερα είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στο εξωτερικό  με συνέπειες την ταλαιπωρία τους αλλά και την οικονομική επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ.