Εθνικό Σχέδιο κατά της παιδικής κακοποίησης: Αποκαλυπτήρια σήμερα στη Βουλή – Έρχεται ειδικό ποινικό μητρώο για αδικήματα κατά ανηλίκων

02-11-2022

Το Εθνικό Σχέδιου Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση αναμένεται να παρουσιαστεί θα παρουσιαστεί αναλυτικά σήμερα, σε ειδική συνεδρίαση στη Βουλή. Για το θέμα θα τοποθετηθεί και ο πρωθυπουργός, καθώς το Εθνικό Σχέδιο βρίσκεται υπό τον συντονισμό της Προεδρίας της κυβέρνησης. Οι βασικές του γραμμές είχαν παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο στο τέλος Αυγούστου, ενώ στην εφαρμογή του εμπλέκονται 12 υπουργεία.

Το Εθνικό Σχέδιο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την 9η Νοεμβρίου 2022. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα εκπονεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) για την προστασία των παιδιών από το έγκλημα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Το υπό διαβούλευση ΕΣΔ στοχεύει, με ένα πλέγμα πολιτικών, σε τρία επίπεδα:

Στη διευκόλυνση της καταγγελίας του εγκλήματος, για τον περιορισμό των δραστών και την έγκαιρη διάσωση των θυμάτων που συχνά υποφέρουν σιωπηλά επί χρόνια.

Στην μείωση των πραγματικών κρουσμάτων με αύξηση της διοικητικής και κοινωνικής επαγρύπνησης.

Στην αναπροσαρμογή των θεσμικών διαδικασιών ώστε να λειτουργούν υποστηρικτικά προς το παιδί-θύμα και την οικογένειά του.

Μία από τις επιδιώξεις του ΕΣΔ – και της διαβούλευσης – είναι η ενημέρωση και κινητοποίηση όλης της κοινωνίας ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. «Είναι κρίσιμο να υπάρξουν πολιτικές και δράσεις ενδυνάμωσης που θα οδηγήσουν σε ενθάρρυνση των θυμάτων να καταγγέλλουν στις αρμόδιες αρχές ανάλογα περιστατικά και ταυτόχρονα θα αποτρέψουν τη δευτερογενή θυματοποίησή τους κατά τη διαδικασία της προανάκρισης και της δικαστικής διερεύνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας Χρήστος-Γεώργιος Σκέρτσος.

Επιγραμματικά, το νομοσχέδιο προβλέπει:

  1. Ενιαίο Εθνικό Πρωτόκολλο Διαχείρισης Κρουσμάτων.
  2. Εθνικό Αρχείο Καταγραφής και Επιτήρησης Κρουσμάτων.
  3. Πλαίσιο ελέγχου εργαζομένων και εθελοντών -Ειδικό Ποινικό Μητρώο για αδικήματα σεξουαλικής βίας κατά ανηλίκων.
  4. Εκπαίδευση Επαγγελματιών.
  5. Πολιτικές Προστασίας του Παιδιού και ορισμός Υπευθύνων Παιδικής Προστασίας.
  6. Εθνική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
  7. Ενημέρωση και ενδυνάμωση των παιδιών για την πρόληψη της δια ζώσης και της διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσής τους.
  8. Ενίσχυση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών συνδρομής των παιδιών και δίωξης των δραστών.
  9. Θεσμικές παρεμβάσεις επικαιροποίησης – αναβάθμισης του υφιστάμενου πλαισίου.
  10. Ενίσχυση της έρευνας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.
  11. Συστράτευση ιδιωτικού και δημόσιου, κυβερνητικού και μη κυβερνητικού τομέα.