Έτοιμο το πλαίσιο προτάσεων για το φάρμακο που θα δοθεί στην Τρόικα

26-12-2016
Ολοκληρώθηκε μετά από τρεις πεντάωρες συνεδριάσεις εν μέσω καλοκαιριού (1/8, 8/8 και 23/8) το έργο της Τεχνικής Επιτροπής Φαρμάκου που συστάθηκε με σκοπό την διατύπωση των θέσεων για τα θέματα φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας, στην επικείμενη συνάντηση με την Τρόικα, σύμφωνα με τη δημοσιοποίηση στην οποία προχώρησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Στις συναντήσεις αυτές μετείχαν από πλευράς Υπουργείου Υγείας η γενική γραμματέας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου και οι Χαράλαμπος Καραθάνος, Νικόλαος Μανιαδάκης, Κυριάκος Σουλιώτης, Σταύρος Ευαγγελάτος, Κατερίνα Φαμέλη και Σοφία Κεκεμπάνου. Επίσης από την OΣΦΕ οι Μπελώνης Σταύρος και Γαλανόπουλος Ανδρέας, από την  ΠΑΣΥΦΑ οι Σκυλακάκης Θεόδωρος και Λέλος Σωτήριος, από τον   ΣΕΦΑ οι Παπάζογλου Γιώργος και  Παναγούλιας Κων/νος, από τον ΣΦΕΕ  οι Αποστολίδης Άκης και Βοστιτσάνου Ζέφη, από την  ΠΕΦ οι Πενταφράγκας Βασίλης και  Βασιλόπουλος Γεώργιος και από τον ΠΦΣ οι Θεοδοσιάδης Κυριάκος  και Παπαθανάσης Θανάσης.
Ο ΠΦΣ αναφέρει πως στη διάρκεια των εργασιών υπήρξαν  έντονες διαφωνίες και διεργασίες “λόγω των αντικρουόμενων συμφερόντων που υπήρχαν στο τραπέζι”, όμως παρόλ’ αυτά το υπάρχει ένα θετικό αποτέλεσμα.
 
Πιο συγκεκριμένα,  όσον αφορά τα γενόσημα όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, καταργείται με υπουργική απόφαση η αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ του 50% της διαφοράς της λιανικής τιμής ενός φαρμάκου και της τιμής αναφοράς εάν ο ασφαλισμένος επιλέξει αντί του γενόσημου να προμηθευτεί το πρωτότυπο. Επίσης θα υπάρχει και κατάργηση του rebate φαρμακείου για κάθε κουτί γενοσήμου που θα διαθέτει ο φαρμακοποιός και για το οποίο εφόσον  πιαστεί ο στόχος της διάθεσης των γενοσήμων στο 60%, θα καταργείται για το συγκεκριμένο φαρμακείο όλο το rebate όλων των φαρμάκων για τον συγκεκριμένο μήνα.
Το Δελτίο Τιμών που επρόκειτο να εκδοθεί τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου θα πάει μερικές ημέρες πιο πίσω, όπως αναφέρουν επίσης πηγές του HealthView, ενώ αναφέρουν ακόμη πως οι ανατιμολογήσεις θα γίνονται δυο φορές τον χρόνο τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο και το μεταβατικό διάστημα διάθεσης των αποθεμάτων θα γίνει 40 ημέρες για τα φαρμακεία και 15 ημέρες για τις φαρμακαποθήκες.
 
Για τα ΜΗΣΥΦΑ δεν λήφθηκε απόφαση για διάθεσή τους σε άλλα σημεία εκτός των φαρμακείων ενώ ο ΠΦΣ αναφέρει πως δεν θα απελευθερωθει και η τιμή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthView αναμένεται να περάσει τροπολογία που θα αφορά αύξηση στην τιμή μέχρι 10% σε ορίζοντα τριετίας. Τα ΜΥΣΥΦΑ θα συνταγογραφούνται  μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ο ασφαλισμένος θα επιβαρύνεται με το 100% της τιμής τους.
 
Για τα ΦΥΚ, τα φάρμακα που προορίζονται για νοσοκομειακή χρήση (bluebox) θα χορηγούνται μόνο από τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ  και τα υπόλοιπα από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Με την ρύθμιση αυτή, τονίζει ο ΠΦΣ, υπερκαλύπτεται η μνημονιακή οδηγία για το ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων στο 15%.
Για τα φάρμακα αυτά που θα χορηγούνται από τα φαρμακεία θα καταργηθεί το rebate 5% και θα καθαρισθεί πλαφόν συνταγών και πλαφόν  της αξίας τους κάθε μήνα για κάθε φαρμακείο και το ποσοστό κέρδους θα είναι σημαντικά υψηλότερο από το ποσό των 30 ευρώ ανά συσκευασία, που ισχύει  σήμερα.
 
Στην ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ ανεφέρει χαρακτηριστικά “Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΠΦΣ στην πρόταση της φαρμακοβιομηχανίας να επιμεριστεί το clawback σε όλους τους φορείς. Τελικά η πρόταση αυτή απορρίφτηκε. Στις πολύωρες συνεδριάσεις οι αντικρουόμενες απόψεις που πολλές φορές οδήγησαν και σε συγκρούσεις ήταν το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ και το clawback”