Έβαλαν περιστατικό φυματίωσης σε θάλαμο ασθενών με κυστική ίνωση!

26-12-2016

Απίστευτο περιστατικό συνέβη στη Μονάδα Κυστικής Ίνωσης Ενηλίκων στη Θεσσαλονίκη, στο Γ. Ν. Θ. «Γ. Παπανικολάου», όπου στον έναν εκ των τριών θαλάμων που καλύπτουν τις ανάγκες όλων των ασθενών της Βορείου Ελλάδας, έγινε εισαγωγή το προηγούμενο Σάββατο ασθενούς με Φυματίωση για μακροχρόνια νοσηλεία. Τόσο η Φυματίωση όσο και η Κυστική Ίνωση απαιτούν νοσηλεία σε απομόνωση και είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να νοσηλεύονται μαζί οι δύο κατηγορίες ασθενών.

Να σημειωθεί ότι αυτό έγινε πριν καν επικυρωθεί η πρόσφατη απόφαση του ΚΕΣΥ (241η Ολομέλεια στις 10/7/2013), σχετικά με την αναγκαιότητα δημιουργίας Μονάδας Κυστικής Ίνωσης Ενηλίκων στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στο Γ. Ν. Θ. «Γ. Παπανικολάου» για την οποία εισηγήθηκαν θετικά και οι 2 Υ.Πε. Μακεδονίας αλλά και η Διοίκηση του Γ. Ν. «Γ. Παπανικολάου».

Παρά τις διαμαρτυρίες των ασθενών και των γιατρών εξαιτίας του  κινδύνου μετάδοσης της Φυματίωσης στους ασθενείς με Κυστική Ίνωση, αφού οι πνεύμονες των τελευταίων ευνοούν την εγκατάσταση μικροβίων, και παρά το ότι οι άλλοι δύο θάλαμοι ήταν ήδη κατειλημμένοι με ασθενείς με Κυστική Ίνωση, ο ασθενής παρέμεινε για μία εβδομάδα στο συγκεκριμένο θάλαμο. Μάλιστα, αυτό είχε ως συνέπεια ασθενής με Κυστική Ίνωση να νοσηλευθεί εκτός μονάδας, ενώ άλλοι ασθενείς βρίσκονταν σε αναμονή.

Τελικά αφού έγινε κινητοποίηση όλων των φορέων και ενώ “ο ένας τα έριχνε στον άλλον”, όπως κατήγγειλαν ασθενείς στο Healthview, έπειτα από επαφές  με τον κ. Ευσταθίου (Διοικητή Ε.Κ.Ε.Π.Υ.), τον κ. Νάνο (Υποδιοικητή 3ης ΥΠΕ), την κα Κρεμαστινού (Πρόεδρο Κ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), την κα Τζάλα (Κ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), αλλά και τον κ. Καλτσίδη (Διοικητή Γ.Ν. Θ. «Γ. .Παπανικολάου»), ο ασθενής βγήκε από τη μονάδα των ασθενών με Κυστική Ίνωση και νοσηλεύεται σε απλό θάλαμο με ότι αυτό σημαίνει για τους υπόλοιπους ασθενείς αλλά και για τον ίδιο τον ασθενή.

Το ότι κάποιοι βλέπουν τους ειδικούς θαλάμους των ασθενών με Κυστική Ίνωση ως κρεβάτια εφημερίας δημιουργεί μεγάλη αγωνία στους ασθενείς οι οποίοι αναρωτιούνται:

– Όταν τα κρούσματα φυματίωσης αυξάνονται διαρκώς, και καθώς γίνεται φανερό ότι θα έχουμε στο μέλλον παρόμοια περιστατικά, υπάρχει κάποιο σχέδιο οριστικής επίλυσης του θέματος χωρίς να ενεργοποιούνται σε κάθε περίσταση όλοι ο φορείς για τον χειρισμό περιστατικών, των οποίων ο προσδιορισμός του χώρου νοσηλείας οφείλει να είναι αυτονόητος; 


-Έχει γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα της ύπαρξης αποκλειστικών Μονάδων Κυστικής Ίνωσης Ενηλίκων και Ανηλίκων της Β. Ελλάδος, που εφόσον απέχουμε από τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, είναι εξαιρετικά σημαντικές για την περίθαλψή μας;