“Εβραίος Κτηνίατρος”

Ο Άλμπερτ Μπουρλά
11-11-2020

Το να μιλήσουμε για χυδαιότητα περισσεύει. Σήμερα 11.11.20, πολλοί ξιφουλκούν εναντίον της εφημερίδας και του πρωτοσέλιδου που διαιωνίζει δεισιδαιμονίες ή και το μίσος εναντίον των Εβραίων. Ως healthview όμως, θυμίζουμε ότι  1 στους 4 νομπελίστες που έχουν λάβει το Νόμπελ Ιατρικής (Physiology or Medicine όπως αποκαλείται) ήταν εβραίοι ή εβραϊκής καταγωγής. Ήταν 56 στους 222 – σχεδόν 25%.

Μάλιστα σχεδόν 25% όλων των βραβείων Νόμπελ έχουν απονεμηθεί σε προσωπικότητες και επιστήμονες που ήταν  εβραϊκής καταγωγής. Μιλάμε για 226 ανθρώπους από 18 διαφορετικές χώρες σύμφωνα και με τον κάτωθι πίνακα, ανάμεσα σε 934 νομπελίστες.

Ο αριθμός των Εβραίων που έλαβαν βραβεία Νόμπελ έχει αποτελέσει αντικείμενο προσοχής, αλλά δεν υπάρχει στιβαρή εξήγηση.

Ο Αλμπέρτο Μπουρλά, CEO της Pfizer, της μεγαλύτερης φαρμακευτικής εταιρείας παγκοσμίως – τον οποίο θίγει το σημερινό πρωτοσέλιδο για την εβραϊκή καταγωγή του, έχει γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Πέρα από την αφορμή, με την  ανακοίνωση για το πολυαναμενόμενο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, να μην ξεχνάμε ότι η μεγάλη επένδυση στην πόλη της Θεσσαλονίκης με το εργαστηριακό κέντρο ψηφιακής τεχνολογίας της Pfizer, (digital hub) είναι προφανώς δική του πρωτοβουλία.

Θυμίζουμε ότι στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσει το ένα από έξι συνολικά κέντρα τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων που προγραμματίζει η εταιρεία παγκοσμίως και στην ανάπτυξή του  θα απασχολεί 200 επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης.

Μόνο να χαιρόμαστε μπορούμε που ένας Έλληνας, που ανδρώθηκε και σπούδασε στην Ελλάδα και διατηρεί τους δεσμούς του με τη χώρα, βρίσκεται στο τιμόνι μιας εταιρείας που βρίσκεται στην πρωτοπορία της έρευνας και μπορεί να ανακοινώνει θετικές ειδήσεις που αναμένει με αγωνία η ανθρωπότητα. Α, ναι είναι και εβραίος…

Βάννα Κεκάτου