Εξαγγελίες υπουργού Υγείας: Νέα φαρμακευτική πολιτική & επαναξιολόγηση φαρμάκων – Τι αλλάζει στον ΕΟΠΥΥ

11-11-2021

Νέα φαρμακευτική πολιτική και ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Κατά την ομιλία του στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, ο κ. Πλεύρης παρουσίασε τις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας.

Φάρμακο. Στον κρίσιμο τομέα του φαρμάκου – όπως τον χαρακτήρισε – ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην ανάγκη ελέγχου της κατανάλωσης . «Ώστε αυτά τα φάρμακα να λαμβάνονται πραγματικά από τους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη. Και οι ασθενείς που δεν χρειάζονται αυτές τις υψηλού επιπέδου θεραπείες, να μπορούν να έχουνε πρόσβαση στις θεραπείες οι οποίες δίνονται, είτε με γενόσημα ή με βιο-ομοειδή».

Σύμφωνα με τον υπουργό το νέο μοντέλο φαρμακευτικής πολιτικής θα βασιστεί στη διαπραγμάτευση που θα επεκταθεί σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες υψηλών και καινοτόμων φαρμάκων. Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα ελέγχεται και η κατανάλωση η οποία γίνεται στις άλλες χώρες της Ε.Έ. Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, «δεν μπορεί να υπάρχουν καταναλώσεις τρεις φορές και τέσσερις φορές πάνω, εκτός βέβαια αν υπάρχουν ιδιαιτερότητες της χώρας που δικαιολογούν αυτήν την κατανάλωση».

Επιπρόσθετα, το νέο μοντέλο περιλαμβάνει επαναξιολόγηση φαρμάκων. Δηλαδή κατά πόσο είναι τέτοια θεραπευτικής αξίας, που δικαιολογούν την παρουσία στη σχετική λίστα. Και γι αυτά τα φάρμακα προβλέπονται κλειστοί προϋπολογισμοί. Ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως «πολλές φορές δεν δικαιολογούνται οι υπερβάσεις μέσα στη θετική λίστα σε καθόλου ευκαταφρόνητα φάρμακα, αλλά οπωσδήποτε όχι υψηλής θεραπευτικής αξίας, όπως είναι οι βιταμίνες».

ΕΟΠΥΥ. Ο δεύτερος πυλώνας αλλαγών αφορά στην αξιολόγηση των παρόχων που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ. Θα υπάρχει κλιμάκωση παροχής υπηρεσιών με αντικειμενικά κριτήρια: εξοπλισμό, ειδικότητες, κλίνες ΜΕΘ κλπ.

Θα είναι μετρήσιμα κριτήρια. «Και θα γνωρίζουν και οι πάροχοι έντιμα ότι εάν δεν έχεις ένα minimum το οποίο βάζει ο ΕΟΠΥΥ. Μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να πει ότι εγώ δεν θέλω μηχανήματα πάνω από 10 ή πάνω από 15 χρόνια. Και αν θέλετε να συμβάλλεστε με τον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να αναβαθμίσετε τις υπηρεσίες σας», σημείωσε.

Όπως είπε, «θα ξεκινήσουμε, λοιπόν, με την κατηγοριοποίηση και τον εξορθολογισμό της ιδιωτικής υγείας. Οι ιδιώτες πάροχοι θα ξέρουν ότι το Κράτος συμβάλλεται μαζί τους δια του ΕΟΠΥΥ, όταν η υπηρεσία τους είναι αυτή την οποία θέλει να λαμβάνει».

ΕΣΥ. Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μεγάλο κομμάτι αυτών αφορά στην ανασυγκρότηση υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη ψηφιοποίηση και κυρίως τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς. «Θα είναι ο βασικός έλεγχος των υπηρεσιών που λαμβάνουμε» τόνισε ο υπουργός. Και εξήγησε πως «ανά πάσα στιγμή θα μπορείς να παρακολουθείς αν ο συγκεκριμένος ασθενής δικαιολογεί τις εξετάσεις που κάνει. Αν δικαιολογεί τα φάρμακα τα οποία παίρνει και θα έχεις ένα πλήρες ιστορικό».

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός στο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων «Σ. Δοξιάδης». Η Πολιτεία θα καλεί βάσει συγκεκριμένων χαρακτηριστικών τον πολίτη να πάει να κάνει την δωρεάν εξέταση.