«Εξαγωγή» ελληνικής ιατρικής τεχνογνωσίας!

26-12-2016

Ο πρωτοπόρος στη Ρομποτική Χειρουργική Κ. Κωνσταντινίδης παραδίδει διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο (Webinar) σε συναδέλφους τους σε 40 χώρες, στη Ρομποτική Χειρουργική Μιας Τομής.

Χειρουργοί από περισσότερες από 40 χώρες όπως ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Ρουμανία, Τουρκία, Ελλάδα, Ινδία, Σαουδική Αραβία, Βραζιλία, Ισπανία Κορέα, Κίνα, Ρωσία, κ.α, παρακολούθησαν χθες ταυτόχρονα και σε απευθείας σύνδεση μέσω των υπολογιστών τους το εκπαιδευτικό σεμινάριο (Webinar) στη Ρομποτική Χειρουργική Μιας Τομής, που παρέδωσε ο Δρ. Κ. Κωνσταντινίδης. Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος εκπαίδευσης χρησιμοποιήθηκε για δεύτερη φορά από τον πρωτοπόρο στη ρομποτική χειρουργική ιατρό, ο οποίος προσκλήθηκε για αυτό το λόγο από την κατασκευάστρια εταιρεία του Ρομποτικού Συστήματος da Vinci, Intuitive Surgical.

Ο Δρ. Κωνσταντινίδης παρουσίασε, σε πραγματικό χρόνο, διαφάνειες και βίντεο επεμβάσεων στα τερματικά των ξένων συναδέλφων του (Γενικοί χειρουργοί, ουρολόγοι, γυναικολόγοι, θωρακοχειρουργοί και καρδιοχειρουργοί) μέσω της τεχνολογίας adobeconnect. Κατά την διάρκεια του webinar παρουσιάστηκαν τεχνικές χολοκυστεκτομής, διαφραγματοκήλης, κιρσοκήλης, υστερεκτομής, κύστεων ωοθηκών, κ.α.

“Δεν είναι η πρώτη φορά που μας καλούν να διδάξουμε Ρομποτική Χειρουργική”, παρατήρησε ο διεθνούς φήμης Έλληνας ιατρός, πρωτοπόρος στη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική στη χώρα μας, ενώ συνέχισε: “Ωστόσο είναι σίγουρα η πιο πρωτότυπη! Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο καλό, σαν να βρισκόμαστε όλοι μαζί σε μία μεγάλη αίθουσα”.

Ο Δρ. Κωνσταντινίδης και οι συνεργάτες του, ξεκίνησαν τη Ρομποτική Χειρουργική στην Ελλάδα το 2006 και έχουν πραγματοποιήσει έως τώρα περισσότερες από 800 επεμβάσεις. Ως επίσημος εκπαιδευτής (proctor) της Intuitive Surgical έχει επιβλέψει την έναρξη πολλών κλινικών προγραμμάτων Ρομποτικής Χειρουργικής: το 2008 στο Βουκουρέστι, το 2011 στη Θεσσαλονίκη, το 2012 στη Σόφια κ.α.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, είναι Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEERSS) και Διευθυντής Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Βαριατρικής & Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Από τον Μάρτιο του 2011, όταν και πραγματοποίησε την πρώτη παγκοσμίως Ρομποτική Επέμβαση Μιας Τομής, μέχρι και σήμερα έχει παρουσιάσει την εμπειρία του αυτή σε πολλά διεθνή συνέδρια της Αμερικής (Σικάγο, Βοστώνη, Χιούστον Μαϊάμι, Ορλάντο), της Ευρώπης (Στρασβούργο, Βρυξέλλες, Μιλάνο, Τορίνο, Βελιγράδι, Κίεβο, Λευκωσία, Λεμεσό, και Ασίας (Σεούλ). Με σύμμαχο τη νέα τεχνολογία σήμερα συνεχίζει το εκπαιδευτικό του έργο από το γραφείο του στο Ιατρικό Κέντρο στο Μαρούσι, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο των “webinars”, το πλέον σύγχρονο concept στην εκπαίδευση.