Έξαρση κρουσμάτων: Δεσμεύονται και πάλι κλίνες Covid στα νοσοκομεία – Σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με  επικεφαλής ΥΠΕ και ΕΚΑΒ

νοσοκομειο ασθενεις
21-07-2021

Σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί τα μεγάλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου μετά την κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών covid ασθενών. Ενδεικτικό είναι πως τις τελευταίες 3 εβδομάδες ο αριθμός των εισαγωγών covid ασθενών αυξήθηκε κατά 53%. Μεγαλύτερη αύξηση νέων εισαγωγών καταγράφεται κυρίως στα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ προβληματισμός υπάρχει και για τα νησιά με αυξημένο ιικό φορτίο.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου διαχείρισης της πανδημίας, στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη. Στην σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κ. Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου, ο Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), κ. Παναγιώτης Στάθης και ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ κ. Χρήστος Ροιλός. Επίσης, στη διαδικτυακή σύσκεψη θα βρίσκονται ο Διοικητής της 3ης ΥΠΕ, κ. Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ, κ. Δημήτρης Τσαλικάκης, η Υπεύθυνη του ΚΕ.Π.Υ Βορείου Ελλάδας, κα Τζίνα Λεπτοκαρίδου καθώς και η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, κα Ελένη Μπορμπουδάκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τέλος Ιουνίου στα νοσοκομεία οι ασθενείς covid ήταν 757, από τους οποίους σε απλές κλίνες 457. Το ίδιο διάστημα οι ημερήσιες εισαγωγές δεν ξεπερνούσαν τις 40. Χθες, τρεις εβδομάδες μετά, νοσηλεύονταν 977 covid ασθενείς – οι 701 βρίσκονταν σε απλές κλίνες. Και οι εισαγωγές έφθασαν τις 166.

Πρόκειται δηλαδή για μια αύξηση περίπου 53% στο αριθμό των ασθενών στις απλές κλίνες covid μέσα σε τρεις εβδομάδες. Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές νέων covid ασθενών έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί. Από 35 εισαγωγές στις 28 Ιουνίου ο αριθμός τους εκτινάχθηκε χθες στις 166.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σημερινή σύσκεψη θα ζητηθεί από τους διοικητές των ΥΠΕ της Αττικής να προχωρήσουν στη δέσμευση κλινών για covid ασθενείς. Τα μεγάλα νοσοκομεία αναμένεται να παραχωρήσουν κλίνες σταδιακά ως το τέλος Ιουλίου ώστε αυτές να είναι διαθέσιμες τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, εφόσον χρειαστεί.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ανάλογες κινήσεις για την σταδιακή παραχώρηση κλινών covid θα γίνονται σε κάθε περιοχή που εμφανίζει έξαρση κρουσμάτων.