Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εμπορίας βρεφών στην Β.Ελλάδα και στην Αττική

26-12-2016

Κύκλωμα εμπορίας βρεφών και παράνομων υιοθεσιών σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας και της Αττικής, εξάρθρωσε η ελληνική αστυνομία. Σύμφωνα με την αστυνομία, δυο Βούλγαροι ηλικίας 58, 39 και 32 χρόνων μαζί με μια 49χρονη ομοεθνή τους εντόπιζαν στην πατρίδα τους γυναίκες σε δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκονταν στους τελευταίους μήνες κύησης και τις έπειθαν να παραδώσουν τα νεογνά που θα γεννούσαν έναντι αμοιβής. Όσες πείθονταν, μεταφέρονταν στο σπίτι ενός 40χρονου Βούλγαρου και μιας 36χρονης ομοεθνούς του στην Κατερίνη, όπου παρέμεναν ώσπου να γεννήσουν σε κλινικές στην περιοχή της Πιερίας. 

Μητέρες και μωρά μεταφέρονταν σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας και της Αττικής και τα νεογνά παραδίδονταν σε άτεκνα ζευγάρια Ελλήνων οι οποίοι πλήρωναν από 6.000 έως 8.000 ευρώ για να γίνουν γονείς.

Μέχρι τώρα έχουν διαλευκανθεί σε 13 περιπτώσεις παράνομων υιοθεσιών που έγιναν από τον Οκτώβριο του 2013 έως το Μάιο του 2015. 

Συνεργασία του Συνηγόρου του Πολίτη με Βουλγαρικές αρχές  για θέματα προστασίας δικαιωμάτων του παιδιού 

Η καταπολέμηση της εμπορίας βρεφών και της παράνομης διακίνησης παιδιών από tη Βουλγαρία  στην Ελλάδα και η  ανταλλαγή τεχνογνωσίας για θέματα παιδικής προστασίας, ιδίως όσον αφορά τα παιδιά που μετακινούνται από τρίτες χώρες και αυτά που δεν βρίσκονται υπό την επιμέλεια των γονέων  τους, αποτέλεσαν αντικείμενο των συναντήσεων του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού με εκπροσώπους Βουλγαρικών αρχών κατά την επίσκεψή του στη  Σόφια στις 16 Δεκεμβρίου 2016. 

Συγκεκριμένα, ο Βοηθός Συνήγορος Γιώργος Μόσχος συναντήθηκε στη Σόφια με τη Συνήγορο του Πολίτη της Βουλγαρίας  Maya  Manolova  και τη Βοηθό Συνήγορο  Diana Kovacheva, την πρόεδρο της Κρατικής Υπηρεσίας Προστασίας του Παιδιού Ophelia Kaneva, τη γενική γραμματέα της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων  Kamelia  Dimitrova καθώς  και με μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων.  Η επίσκεψη διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «MARIO Προστασία των παιδιών που μετακινούνται». 

Ειδικότερα κατά την επίσκεψη: 

–  Συζητήθηκε το ζήτημα της εμπορίας βρεφών, το οποίο κρύβεται συχνά  πίσω από ιδιωτικές υιοθεσίες παιδιών. Οι περισσότερες υιοθεσίες που πραγματοποιούνται στη χώρα μας αφορούν παιδιά μητέρων Βουλγαρικής  ιθαγένειας  τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Οι Βουλγαρικές αρχές ανέφεραν ότι το 2015 μόνο στην περιφέρεια Μπουργκάς ασκήθηκαν διώξεις για 31 συναφείς περιπτώσεις παράνομης διακίνησης γυναικών. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκροτηθούν ομάδες εργασίας στις δύο χώρες και να ετοιμαστούν προτάσεις για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου. 

– Ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με  τη μετακίνηση παιδιών, κατ’ εξοχήν Ρομά, από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα, με σκοπό την εργασιακή τους εκμετάλλευση, που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες τον χρόνο. Συμφωνήθηκε να ζητηθεί από τις Ελληνικές αρχές πιο επισταμένη διερεύνηση των συνθηκών διακίνησης των παιδιών. Παράλληλα να εκπονηθεί διακρατική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες ώστε όταν διαπιστώνονται σοβαρές ευθύνες των γονέων, τα παιδιά να επιστρέφονται στη χώρα προέλευσης και να αναλαμβάνουν οι κοινωνικές υπηρεσίες την περαιτέρω προστασία τους και, όποτε κρίνεται σκόπιμο, την εισαγωγή τους σε έναν από τους 14 «ξενώνες κρίσης» που λειτουργούν για παρόμοιες περιπτώσεις παιδιών σε κίνδυνο. 

–  Συζητήθηκε το πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών που μετακινούνται από τρίτες χώρες, με ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα σχετικά με τις συνθήκες φιλοξενίας, τη φροντίδα της υγείας, την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων, σύμφωνα και με τις  προτάσεις  του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού προς τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται ότι ο Συνήγορος του Πολίτη στην Ελλάδα έχει αναπτύξει μηχανισμό παρακολούθησης της κατάστασης των δικαιωμάτων των παιδιών που μετακινούνται σε όλη τη χώρα. 

– Έγινε ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με  την παιδική προστασία, ιδίως τη  λειτουργία των δομών φιλοξενίας και την εφαρμογή του θεσμού της αναδοχής. Στη Βουλγαρία αναφέρθηκε ότι υπάρχουν 7.000 παιδιά σε επιδοτούμενες ανάδοχες οικογένειες ενώ 1.000 περίπου παιδιά διαμένουν σε διαφορετικών τύπων ιδρύματα, τη στιγμή που στην Ελλάδα ο αριθμός των παιδιών στα ιδρύματα προσεγγίζει τα 3.000, ενώ  τα παιδιά σε ανάδοχες οικογένειες εκτιμάται ότι ανέρχονται στο 10% αυτών.