Εξήντα ένας ευρωβουλευτές ζητούν από την Μογκερίνι δράση για τις καρκινοπαθείς γυναίκες στη Γάζα

31-10-2018

Επιστολή 61 ευρωβουλευτών από 3 πολιτικές ομάδες (Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι) προς την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, συνυπογράφουν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΚωνσταντίναΚούνεβα και Στέλιος Κούλογλου.

Στην επιστολή τους οι 61 ευρωβουλευτές εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την κατάσταση των γυναικών καρκινοπαθών στη Λωρίδα της Γάζας και την παραβίαση του δικαιώματος πρόσβασής τους στην υγεία.

Με αφορμή τον μήνα ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού, τον Οκτώβριο, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. να εκφράσει την αλληλεγγύη της απέναντι σε αυτές της γυναίκες, καθώς και την καταδίκη της ισραηλινής αντιμετώπισης.

«Όταν η ιατρική περίθαλψη δεν είναι διαθέσιμη στη Λωρίδα -όπως συμβαίνει συχνά με τη θεραπεία του καρκίνου- οι ασθενείς πρέπει να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν άδειες εξόδου από τις ισραηλινές αρχέ,ς προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα νοσοκομεία της Δυτικής Όχθης», εξηγούν στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές και συμπληρώνουν: «Το 2018, χορηγήθηκε περίπου το 50% των αιτήσεων άδειας, υποχωρώντας από το 92% του 2012».

Στην επιστολή γίνεται λόγος για «γενική επιδείνωση του συστήματος υγείας στη Γάζα μετά από 11 χρόνια αποκλεισμού» από τις ισραηλινές αρχές.

Ακολουθεί η πλήρης επιστολή των ευρωβουλευτών:

Για την κατάσταση των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο στη Λωρίδα της Γάζας

Αγαπητή Ύπατη Εκπρόσωπε / Αντιπρόεδρε Mogherini,

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας κατά τον οποίο πολλές οργανώσεις προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν για τον καρκίνο του μαστού. Σε αυτό το πλαίσιο, η επείγουσα κατάσταση των γυναικών ασθενών από τη Γάζα που δεν μπορούν να λάβουν άδειες από τις ισραηλινές αρχές ώστε να βγουν από τη Λωρίδα και να ταξιδέψουν, για να έχουν πρόσβαση σε θεραπεία κατά του καρκίνου, έχει περιέλθει στην αντίληψή μας.

Το 2018 ανέκυψαν συνεχώς εντεινόμενες δυσκολίες για τους ασθενείς από τη Λωρίδα της Γάζας που χρειάζονταν ιατρική περίθαλψη, επηρεάζοντας τους πιο ευάλωτους μεταξύ αυτών: τις γυναίκες ασθενείς με καρκίνο. Όταν η ιατρική περίθαλψη δεν είναι διαθέσιμη στη Λωρίδα -όπως συμβαίνει συχνά με τη θεραπεία του καρκίνου- οι ασθενείς πρέπει να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν άδειες εξόδου από τις ισραηλινές αρχές, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα νοσοκομεία της Δυτικής Όχθης.

Το 2018, χορηγήθηκε περίπου το 50% των αιτήσεων άδειας, υποχωρώντας από το 92% του 2012. Τους τελευταίους 12 μήνες, περισσότερες από 50 γυναίκες καρκινοπαθείς προσέφυγαν στους Γιατρούς για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ισραήλ (PHRI) -μια ισραηλινή οργάνωση επικεντρωμένη στο δικαίωμα στην υγεία. Ωστόσο, κάθε φορά που οι PHRI πετύχαιναν τη διασφάλιση πρόσβασης στην περίθαλψη για αυτές τις ασθενείς και την αντιστροφή συγκεκριμένων πολιτικών που επηρεάζουν την ικανότητά τους να βγουν από τη Λωρίδα, εμφανίστηκαν νέες προκλήσεις. Η εκτεταμένη προσπάθεια υποστήριξης και υπεράσπισής τους -η δουλειά των μέσων ενημέρωσης, ο διάλογος με τον ισραηλινό στρατό, η διαβούλευση επί του θέματος στο Κοινοβούλιο του Ισραήλ (Κνέσετ) και μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ανέτρεψε γενικές αρνήσεις για όσους υποτίθεται ότι σχετίζονται με τη Χαμάς- είχε αρχικά ως αποτέλεσμα οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες, των οποίων οι υποθέσεις απορρίφθηκαν προηγουμένως, να λάβουν άδειες.

Ωστόσο, παρά τις φαινομενικές αυτές επιτυχίες, ακόμα και στα υψηλότερα νομικά κλιμάκια, νέες γυναίκες ασθενείς -στις οποίες αρνήθηκαν τη θεραπεία- προσέφυγαν τώρα στους PHRI και άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού τους αρνήθηκαν εκ νέου τις άδειες και, ως εκ τούτου, την πρόσβαση στην υγεία.

Αυτοί οι περιορισμοί παραβιάζουν το δικαίωμα στην υγεία, όπως διατυπώνεται στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτισμικά Δικαιώματα (άρθρο 12) και στις Τελικές Παρατηρήσεις της Επιτροπής για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών, του 2018. Προέρχονται από μια γενική επιδείνωση του συστήματος υγείας στη Γάζα μετά από 11 χρόνια αποκλεισμού από τις ισραηλινές αρχές.

Για αυτήν την κατάσταση, ζητούμε επειγόντως από εσάς και την ΕΕ:

1. Να εκφράσετε δημόσια και συγκεκριμένα αλληλεγγύη απέναντι  στις γυναίκες ασθενείς από τη Γάζα.

2. Να ζητήσετε από τις ισραηλινές αρχές να θέσουν τέλος σε αυτούς τους περιορισμούς και σε όλες τις πράξεις παρενόχλησης και καταστολής, ιδίως κατά των εργαζομένων στον τομέα της υγείας στη Γάζα.

3. Να λάβετε όλα τα απαραίτητα διπλωματικά μέτρα για να διασφαλίσετε αποτελεσματικά τον σεβασμό του Διεθνούς Συμφώνου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα (άρθρο 12) και Τελικές Παρατηρήσεις της Επιτροπής για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών, του 2018.

4. Να ζητήσετε επειγόντως συνάντηση με την ισραηλινή πρεσβεία στην ΕΕ, ώστε να θίξετε το θέμα της κατάστασης των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο στη Λωρίδα της Γάζας.

5. Να καταδικάσετε τον παράνομο αποκλεισμό που πραγματοποίει το Ισραήλ.

Με εκτίμηση,

MiguelUrbánCrespo, MEPGUE/NGL

MarcoAffronte, MEPGREENS/EFA

MarinaAlbiol, MEPGUE/NGL

MartinaAnderson, MEP/GUENGL

MarieArena, MEPS&D

MargreteAuken, MEPGREENS/EFA

GuillaumeBalas, MEPS&D

XabierBenitoZiluaga, MEPGUE/NGL

MalinBjork, MEPGUE/NGL

LynnBoylan, MEPGUE/NGL

MattCarthy, MEPGUE/NGL

NikolaosChountis, MEPGUE/NGL

SergioGaetanoCofferati, MEPS&D

JakopDalunde, MEPGREENS/EFA

KarimaDelli, MEPGREENS/EFA

LinnéaEngström, MEPGREENS/EFA

JillEvans, MEPGREENS/EFA

EleonoraForenza, MEPS&D

TaniaGonzálezPeñas, MEPGUE/NGL

TheresaGriffin, MEPS&D

YannickJadot, MEPGREENS/EFA

EvaJoly, MEPGREENS/EFA

JudeKirton-Darling, MEPS&D

MerjaKyllônen, MEPGUE/NGL

SteliosKouloglou, MEPGUE/NGL

KostadinkaKuneva, MEPGUE/NGL

EdouardMartin, MEPS&D

JiriMastalka, MEPGUE/NGL

MarisaMatias, MEPGUE/NGL

Anne-MarieMineur, MEPGUE/NGL

TillyMetz, MEPGREENS/EFA

AnaMiranda, MEPGREENS/EFA

NorbertNeuser, MEPS&D

LiadhNí Riada, MEPGUE/NGL

JeanLambert, MEPGREENS/EFA

PhilippeLamberts, MEPGREENS/EFA

PatrickLeHyaric, MEPGUE/NGL

JavierLópez, MEPS&D

PalomaLópez, MEPGUE/NGL

SabineLösing, MEPGUE/NGL

DimitriosPapadimoulis, MEPGUE/NGL

GeorgiPirinski, MEPS&D

SorayaPost, MEPS&D

LolaSánchezCaldentey, MEPGUE/NGL

MicheleRivasi, MEPGREENS/EFA

SofiaSakorafa, MEPGUE/NGL

JudithSargentini, MEPGREENS/EFA

HelmutScholz, MEPGUE/NGL

MollyScottCato, MEPGREENS/EFA

JordiSolé, MEPGreens/EFA

BarbaraSpinelli, MEPGUE/NGL

BartStaes, MEPGREENS/EFA

NeoklisSylikiotis, MEPGUE/NGL

KeithTaylor, MEPGREENS/EFA

Josep-MariaTerricabras, MEPGREENS/EFA

IsabelleThomas, MEPGUE/NGL

EstefaniaTorresMartínez, MEPGUE/NGL

BodilValero, MEPGREENS/EFA

MonikaVana, MEPGREENS/EFA

Marie-ChristineVergiat, MEPGUE/NGL

Marie-PierreVieu, MEPGUE/NGL.