Εξώδικο της ΟΕΝΓΕ στον υπουργό Υγείας

26-12-2016

Έπειτα από την απόφαση για επανέλεγχο της υπόθεσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας με τη διενέργεια νέας ανάκρισης σύμφωνα με το  Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών του Υπουργείου Υγείας, η ΟΕΝΓΕ έστειλε εξώδικο στον κο Άδωνι Γεωργιάδη ζητώντας του να ανακαλέσει τις νομοθετικές πράξεις αυτοδίκαιης αργίας στους εμπλεκόμενους γιατρούς του ΕΣΥ. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι γιατροί επιτυγχάνουν εδώ κια μία τριετία την αναστολή των διαπιστωτικών πράξεων αυτοδίκαιης αργίας από το Διοικητικό Εφετείο Λάρισας.

Πρόκειται για 22 γιατρούς (του ΕΣΥ και Πανεπιστημιακούς) και δύο διοικητές του Νοσοκομείου Λάρισας  οι οποίοι σύμφωνα με  πόρισμα ελέγχου των επιθεωρητών Υγείας εμπλέκονται σε σκάνδαλο 6,8 εκατομ. Ευρώ για προμήθειες υλικών στο ΠΝΛ κατά τη διετία 2008-2009.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας μπήκε  στο στόχαστρο του ΣΕΥΥΠ,  όταν ελεγκτής του ΙΚΑ, στις 5/5/09, κατήγγειλε εγγράφως στον διοικητή του ΠΝΛ «υπερβολική χρήση υλικών» στα χειρουργεία και στις 13/5/10 επανήλθε ζητώντας να ελέγξει «όλα τα περιστατικά αγγειοπλαστικής αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας», στο πλαίσιο stends της Καρδιολογικής Κλινικής.

Η ΟΕΝΓΕ στο εξώδικο προς τον υπουργό υποστηρίζει ότι η παραπομπή των γιατρών στηρίχθηκε στην παντελώς ανυπόστατη έκθεση ελέγχου των Επιθεωρητών του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.) Αθανασίου Βλάχου (Επιθεωρητή) και Νικολάου Τανίδη (Βοηθού Επιθεωρητή). Μάλιστα η ΟΕΝΓΕ επικαλείται τις διαπιστώσεις του Πειθαρχικού συμβουλίου όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: « Στον πειθαρχικό φάκελο δεν παριλαμβάνονται όλα τα μνημονευθέντα στην Έκθεση του Σ.Ε.Υ.Υ.Π. στοιχεία, και συνεπώς οι εγκαλούμενοι ιατροί δεν έχουν λάβει πλήρη γνώση αυτών, δεν μνημονεύονται μαρτυρικές καταθέσεις και το περιεχόμενο αυτών, οι εγκαλούμενοι δεν εκλήθησαν επισήμως προκειμένου να διατυπώσουν τις απόψεις τους και να απαντήσουν σε ερωτήματα των Επιθεωρητών».

Τελικά όπως αποφάσισε το Πειθαρχικό Συμβούλιο θα γίνει νέα πειθαρχική ανάκριση, η οποία θα διεξαχθεί από Επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ άλλους από αυτούς που συνέταξαν την πρώτη έκθεση.Το Συμβούλιο επιφυλάσσεται μετά την ολοκλήρωση της νέας έρευνας να ερευνήσει και να αποφανθεί επί των νομικών ζητημάτων που άπτονται της παραπομπής και της οικονομικής ζημίας που υπέστη το Νοσοκομείο, όπως αυτή θα προκύψει αιτιολογημένη από το πόρισμα της ανάκρισης αυτής».

 Η απόφαση αυτή του Πειθαρχικού συμβουλίου για νέα ανάκριση, κατά την ΟΕΝΓΕ κονιορτοποιεί την έκθεση Ελέγχου των επιθεωρητών Υγείας και καθιστά επιβεβλημένη εκ μέρους του υπουργού κου Γεωργιάδη την ανάκληση των Διαπιστωτικών Πράξεων αυτοδίκαιης αργίας των Ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. και η πράξη του, θα εκληφθεί ως πράξη όχι αδυναμίας, αλλά δικαιοσύνης και πολιτισμού. Επισημαίνει μάλιστα η ΟΕΝΓΕ, ότι όσον αφορά τους πανεπιστημιακούς γιατρούς μεταξύ των είκοσι δύο (22) εγκαλούμενων Ιατρών, που έχουν παραπεμφθεί για τα ίδια πραγματικά περιστατικά και για την ίδια ακριβώς αιτία, ουδείς από αυτούς έχει τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία ” (!!!), εισάγο-ντας, έτσι, η Διοίκηση, η οποία ευαγγελίζεται την ισονομία (!!!), δυσμενή και διακριτική μεταχείριση σε ουσιωδώς όμοιες καταστάσεις”.

  Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κος Βαρνάβας αναφέρει επίσης ότι «αν δεν τον απατά η μνήμη του» ο ίδιος επιθεωρητής ο κος Βλάχος που έκανε τον έλεγχο στο νοσοκομείο της Λάρισας συνέταξε και την έκθεση σχετικά με το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και αφού σπίλωσε την υπόληψη των εκεί εμπλεκομένων γιατρών, η υπόθεση έληξε τελικά με την πανηγυρική  αθώωση των συγκεκριμένων γιατρών από το Κεντρικό πειθαρχικό Συμβούλιο.

Τέλος η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι η εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης των γιατρών του ΠΝΛ από το Πειθαρχικό Συμβούλιο, ξεκινά έναν νέο γύρω καθυστερήσεων και εντω μεταξύ οι γιατροί παραμένουν σε ένα καθεστώς ιδιότυπης ομηρείας που τους καθιστά ένοχους στα μάτια της κοινής γνώμης ως επίορκους υπαλλήλους ενώ τους καταδικάζει σε κοινωνική και επαγγελματική απομόνωση