Εξωσωματική: Αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών στην εγκυμοσύνη

05-02-2019

Όλο και περισσότερες γυναίκες στις ημέρες μας καταφεύγουν στην λύση της εξωσωματικής προκειμένου να γίνουν μητέρες και να αποκτήσουν ένα δικό τους παιδί. Για να γίνε η εξωσωματική, πρέπει να έχει προηγηθεί ειδική θεραπεία υπογονιμότητας με ορμόνες. Τώρα, νέα έρευνα Καναδών επιστημόνων δείχνει πως αυτή η θεραπεία αυξάνει τον κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη τους. Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν σοβαρή επιλόχεια αιμορραγία, σήψη και εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ερευνών του Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ στον Καναδά ανέλυσαν στοιχεία για 11.546 τοκετούς με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και 47.553 φυσιολογικούς.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό CMAJ της Καναδικής Ιατρικής Ένωσης

Η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Ναταλί Νταγιάν και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως «οι γυναίκες που έκαναν θεραπεία υπογονιμότητας, ιδίως εξωσωματική γονιμοποίηση, είχαν περίπου 40% μεγαλύτερη πιθανότητα για σοβαρή επιπλοκή κύησης, σε σύγκριση με τις γυναίκες που γέννησαν χωρίς τέτοια θεραπεία».

Η Νταγιάν όμως προσέθεσε πως «είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ο απόλυτος αριθμός γυναικών που εμφανίζουν τέτοιες επιπλοκές, παραμένει αρκετά μικρός, πράγμα που σημαίνει ότι για τις περισσότερες γυναίκες που δεν μπορούν να συλλάβουν με φυσιολογικό τρόπο, η θεραπεία υπογονιμότητας είναι μια πολύ ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος για να μείνουν έγκυες και να αποκτήσουν παιδί».

Η μελέτη βρήκε ότι το ποσοστό σοβαρών μητρικών επιπλοκών κατά την κύηση ήταν 30,8 για κάθε 1.000 τοκετούς μετά από θεραπεία υπογονιμότητας, ενώ για τους φυσιολογικούς τοκετούς ήταν 22,2 ανά 1.000. Ο κίνδυνος ήταν αυξημένος στις περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά όχι άλλων μορφών θεραπείας υπογονιμότητας.

Η έρευνα επιβεβαίωσε ευρήματα προηγούμενων μελετών ότι η μεγάλη ηλικία της εγκύου (άνω των 40 ετών), καθώς και η κυοφορία διδύμων ή τριδύμων, αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.

Η θεραπεία υπογονιμότητας συνήθως γίνεται σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ αυξάνει επίσης την πιθανότητα η γυναίκα να κυοφορήσει περισσότερα από ένα έμβρυα. Τα τελευταία χρόνια οι κλινικές γονιμότητας επιλέγουν συνήθως να εμφυτεύουν ένα μόνο γονιμοποιημένο έμβρυο στη μήτρα, ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι της πολλαπλής εγκυμοσύνης.

Οι σοβαρές επιπλοκές συνήθως είναι ξαφνικές και δύσκολο να προβλεφθούν, γι’ αυτό είναι σημαντικό να εντοπίζονται εκ των προτέρων οι έγκυες που μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εξωσωματική: Καφές και αναψυκτικά εμποδίζουν το επιτυχές αποτέλεσμα