Εξωσωματική: Καφές και αναψυκτικά εμποδίζουν το επιτυχές αποτέλεσμα

26-12-2016
Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν ένα παιδί και δεν μπορούν. Καταφεύγουν λοιπόν στην λύση της εξωσωματικής. Τώρα όμως, Βραζιλιάνοι επιστήμονες βρήκαν πως όταν η γυναίκα πίνει πολύ καφέ με ζάχαρη και αναψυκτικά οι επιτυχίες της εξωσωματικής μειόνονται δραματικά.
 
Ερευνητές από από την κλινική Fertility Medical Group του Σάο Πάολο στη Βραζιλία έκαναν μελέτες σε 524 γυναίκες οι οποίες θα έκαναν εξωσωματική γονιμοποίηση.
Οι γυναίκες συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τις διατροφικές συνήθειές τους και το αν έπιναν οποιουδήποτε είδους αναψυκτικά και καφέ με ή χωρίς ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες.
Στη διάρκεια δύο ετών, οι γιατροί έλαβαν από τις γυναίκες αυτές συνολικώς 5.548 ωάρια, άλλα εκ των οποίων απέρριψαν διότι ήταν φτωχής ποιότητας και άλλα τα γονιμοποίησαν, διαχωρίζοντας τα καλής από τα κακής ποιότητας έμβρυα και προχωρώντας εν συνεχεία στην εμφύτευση.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποια παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM 2016) και δημοσιεύονται και στην επιθεώρηση Fertility and Sterility, έδειξαν πως η ποιότητα των ωαρίων επηρεαζόταν αρνητικά από την κατανάλωση αναψυκτικών, είτε ήταν κανονικά είτε διαίτης. Επιπλέον, η κατανάλωση λάιτ αναψυκτικών επηρέαζε αρνητικά την ποιότητα των εμβρύων, τα ποσοστά επιτυχούς εμφυτεύσεως στη μήτρα και τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.
 
Αντίστοιχα, η κατανάλωση καφέ με ζάχαρη ή με τεχνητά γλυκαντικά συσχετίσθηκε αρνητικά με την ποιότητα των ωαρίων. Επιπλέον, ο καφές με τεχνητά γλυκαντικά συσχετίσθηκε αρνητικά και με την ποιότητα των εμβρύων, τα ποσοστά επιτυχούς εμφυτεύσεως στη μήτρα και τις πιθανότητες εγκυμοσύνης – δηλαδή ακριβώς όπως ίσχυε για τα αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά.
 
Όπως τόνισε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Γκαμπριέλα Χάλπερν «ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά είναι πιο υγιεινά από τη ζάχαρη, αλλά αυτό ισχύει έως ενός ορίου διότι ως φαίνεται υπάρχουν και αρνητικά στην κατανάλωσή τους. Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται για τις αρνητικές επιδράσεις της ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών στην επιτυχία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: