Εξυπνάδα: Ποιες ώρες της ημέρας είσαι πιο έξυπνος

γυναίκα με εξυπνάδα
02-02-2021

Σίγουρα έχετε ακούσει την έκφραση “δεν είναι όλες οι ώρες το ίδιο”. Το ίδιο ισχύει και για την εξυπνάδα. Κι όμως! Η εξυπνάδα μεταβάλεται και υπάρχουν ώρες της ημέρας κατά τις οποίες το μυαλό λειτουργεί με πιο γρήγορες στροφές.

Τι ώρα φτάνει στο απώγειο η εξυπνάδα μας

Όταν σβήνουν τα φώτα… ανάβει ο εγκέφαλος. Σύμφωνα με τη γερμανική μελέτη των πανεπιστημίων Stuttgart και Hochenheim, ο χαμηλός φωτισμός (έως το πλήρες σκοτάδι):

  • μας απελευθερώνει από τους περιορισμούς
  • μειώνει τις αναστολές μας
  • μας δίνει μια αίσθηση ελευθερίας, μαζί με επιθυμία για εξερεύνηση

Είναι η κατάλληλη στιγμή για παραγωγή νέων ιδεών, καθώς και για τη διερεύνηση της βέλτιστης λύσης σε κάθε πρόβλημα.

Επίσης συμβαίνει και κάτι άλλο: στο σκοτάδι τα οπτικά ερεθίσματα μειώνονται. Ο εγκέφαλος δεν ασχολείται πλέον με το να παρατηρεί και να αναλύει τις εικόνες του περιβάλλοντος, οπότε η συγκέντρωσή του αυξάνεται.

Όπως έχει παρατηρηθεί, στο σκοτάδι σκεφτόμαστε πιο σφαιρικά τα πράγματα από ό,τι στο φως – κάνοντας αναλύσεις ανωτέρου επιπέδου

Σκέψου στα σκοτεινά – δράσε στο φως…

Βέβαια, όπως σημειώνουν οι ερευνήτριες, μπορεί μεν να συλλαμβάνουμε μια καλή ιδέα στα σκοτεινά, όμως από τη στιγμή που θα φωτιστεί το μυαλό μας, ο συλλογισμός και η υλοποίηση της ιδέας χρειάζονται οπωσδήποτε άπλετο φως. Είναι όπως στα κόμικς, εξηγούν, όπου μια λάμπα ανάβει ξαφνικά επάνω από το κεφάλι κάποιου… φωτισμένου την ώρα που εκείνος αναφωνεί “Εύρηκα!”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εξυπνάδα: Αυτά είναι τα 7 λάθη των έξυπνων ανθρώπων