Έξυπνες ιδέες για το γιαούρτι που περίσσεψε!

26-12-2016

Το γιαούρτι είναι μία από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης και και ασβεστίου στη διατροφή. Πολλοί αγαπούν να το καταναλώνουν το πρωί, άλλοι ως ένα χορταστικό σνακ, ενώ στη λάιτ εκδοχή του αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους προσέχουν το βάρος ή την υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Σήμερα, η ποικιλία γιαουρτιών στα ράφια του σούπερ μάρκετ καλύπτει ακόμα και τον πιο απαιτητικό πελάτη που συχνά υπερεκτιμά την ποσότητα που μπορεί να καταναλώσει, «στοκάροντας» το ψυγείο είτε με οικογενειακές, είτε με διπλές ή τριπλές ατομικές συσκευασίες. Το γιαούρτι όμως ανήκει στην ομάδα με τα ευπαθή τρόφιμα, δηλαδή έχει μικρή διάρκεια ζωής και σύντομη ημερομηνία λήξης. Συνεπώς δεν έχετε περιθώριο να το ξεχάσετε στο ψυγείο!

Τι μπορείτε όμως να κάνετε στην περίπτωση που το γιαούρτι που έχετε στο ψυγείο κοντεύει να λήξει; Η’ εάν έχετε ήδη ανοίξει ένα κεσεδάκι γιαούρτι και έχετε φάει μόνο το μισό; Φυσικά η λύση δεν είναι να το πετάξετε! Υπολογίζεται πως 2 εκατομμύρια συσκευασίες γιαουρτιού βρίσκουν τη θέση τους στα σκουπίδια κάθε χρόνο, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί έξυπνοι τρόποι για να αξιοποιήσετε το γιαούρτι που περίσσεψε!

Για να αντικαταστήσετε την κρέμα γάλακτος

Εάν κάποια συνταγή απαιτεί κρέμα γάλακτος μπορείτε να την αντικαταστήσετε με γιαούρτι το οποίο θα δώσει στη συνταγή την ίδια υφή και πολύ λιγότερα λιπαρά. Το όφελος λοιπόν είναι διπλό, καθώς ούτε πετάτε το γιαούρτι και κάνετε τα γεύματά σας πιο ελαφριά. 

Για να «δροσίσετε» ένα σάντουιτς

Πιθανά σε πολλά σάντουιτς χρησιμοποιείτε μαλακό τυρί, το οποίο ιδανικά μπορεί να αντικατασταθεί με εκείνη την τελευταία κουταλιά γιαουρτιού που έχει ξεμείνει στον πάτο της συσκευασίας! Για ιδιαίτερη γεύση ροσθέστε λίγο αλάτι ή ακόμα καλύτερα μυρωδικά της αρεσκείας σας όπως το πιπέρι, η σκόνη τζίντερ ή κουρκουμά και ο μαϊντανος. 

Για μία εναλλακτική ζύμη

Εάν έχετε ξεμείνει από ελαιόλαδο, βούτυρο ή κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι θα προσθέσει στη συνταγή τα απαραίτητα λιπαρά για να «δέσει» το γλυκό.

Για ένα δροσιστικό ντιπ

Ανακατέψτε το περισσευούμενο γιαούρτι με λίγη φέτα και μυρωδικά, όπως το πιπέρι καγιέν. Αμέσως θα έχετε ένα υπέροχο ντιπ για τσιπς ή μπαστουνάκια λαχανικών, τα ιδανικά σνακ που συνοδεύουν μία βραδιά ποδοσφαίρου ή ταινίας στον καναπέ! 

Για να ανανεώσετε τη σαλάτα σας

Το γιαούρτι μπορεί να απογειώσει μία βαρετή μαρουλοσαλάτα. Σε ένα τηγάνι σωτάρετε 2 με 3 κουταλιές γιαούρτι και 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Προσθέστε αλάτι και ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Πριν ανακατέψετε το dressing με τη σαλάτα αφήστε το να κρυώσει για μερικά λεπτά.

Για ένα μοντέρνο ιμάμ

Κόψτε λαχανικά της αρεσκείας σας σε μεγάλα κομμάτια, ανακατέψτε το περισσευούμενο γιαούρτι με τριμμένο σκληρό τυρί, ελαιόλαδο, ρίγανη και πελτέ ντομάτας. Σε ένα μεγάλο ταψί περιχύσετε τα λαχανικά με τη σάλτσα γιαουρτιού, και το υγιεινό σας ιμάμ είναι έτοιμο για το φούρνο!

Για ένα smoothie χωρίς σκόνη

Τα smoothies με βάση σκόνη πρωτεΐνης έχουν διαδοθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, και ο λόγος είναι πως μπορούν μέσα σε ένα ποτήρι να χωρέσουν μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης. Μια εναλλακτική στα έτοιμα μίγματα είναι το γιαούρτι με υλικά της αρεσκείας σας (φρούτα, ξηροί καρποί, μυρωδικά κλπ.). Κάθε κεσεδάκι Ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού σας δίνει περίπου 15 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Για ένα ισορροπημένο σνακ

Κόψτε ένα μέτριο σε μέγεθος μήλο σε μπαστουνάκια και βουτήξτε το στο μισοτελειωμένο κεσεδάκι του γιαουρτιού. Το σνακ αυτό είναι ιδανικό γιατί σας δίνει ενέργεια και σας χορταίνει ταυτόχρονα. Λίγο μέλι ή και κανέλα θα του δώσουν επιπλέον νοστιμιά!

Για ένα υγιεινό γλυκό σνακ

Εκτός όμως από τις μεγαλύτερες ποσότητες γιαουρτιού μπορείτε να αξιοποιήσετε και ό,τι έχει μείνει στα τοιχώματα της συσκευασίας. Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό; Προσθέστε μέσα στο κεσεδάκι μερικές αποξηραμένες σταφίδες ή cranberries και ανακατέψτε καλά μέχρι το περισσευούμενο γιαούρτι να κολλήσει στα φρούτα. Στη συνέχεια τοποθετήστε τα στην κατάψυξη για 1 με 2 ώρες και το σνακ σας είναι έτοιμο. Για όσους αγαπούν τις γλυκές γεύσεις, μία κοφτή κουταλιά μέλι είναι η λύση.

Πριν πετάξετε το γιαούρτι που περίσσεψε σκεφτείτε τι δημιουργικό μπορείτε να κάνετε με αυτό!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com