Ευρωκοινοβούλιο: Αποφάσισε μέτρα για τη χρήση αντιβιοτικών και την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής – Προειδοποιεί για νομοθετική δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο

αντιβίωση αντιβιοτικά
02-06-2023

Μέτρα για τη χρήση αντιβιοτικών και την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, αποφάσισε χθες Πέμπτη η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 525 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 33 αποχές, οι ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι η επιτυχής αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής προϋποθέτει:

Τη συνετή χρήση αντιβιοτικών για τον άνθρωπο και τα ζώα.

Την ορθή πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων, καθώς και

Περισσότερη έρευνα και ανάπτυξη νέων αντιμικροβιακών φαρμάκων και εναλλακτικών λύσεων.

Εάν τα μέτρα που συνιστώνται στα κράτη μέλη αποδειχθούν ανεπαρκή, οι ευρωβουλευτές δήλωσαν επίσης ότι, θα χρειαστεί περαιτέρω νομοθετική δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μία από τις τρεις πρώτες απειλές κατά της υγείας. Κάθε χρόνο, βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά προκαλούν περισσότερες από 670.000 λοιμώξεις και περίπου 33.000 θανάτους στην ΕΕ και στις χώρες του ΕΟΧ.

Σημειώνεται ότι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε δηλώσει ότι η μικροβιακή αντοχή είναι μία από τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Εθνικά μέτρα κατά της μικροβιακής αντοχής

Σύμφωνα με το κείμενο του εγκρίθηκε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις χώρες της ΕΕ να θεσπίσουν, να εφαρμόσουν και να επικαιροποιούν τακτικά (τουλάχιστον ανά διετία) «εθνικά σχέδια δράσης» κατά της μικροβιακής αντοχής, ως προτεραιότητα για τα εθνικά τους συστήματα υγείας.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν τη βελτιώση της συλλογής δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων πραγματικού χρόνου, τόσο για τη μικροβιακή αντοχή όσο και για την κατανάλωση αντιμικροβιακών και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή βάση δεδομένων.

Οι ευρωβουλευτές επιμένουν ότι τα εθνικά μέτρα πρέπει, επίσης, να διασφαλίζουν ότι τουλάχιστον το 70% των αντιβιοτικών που καταναλώνονται ανήκουν στην ομάδα «Access», όπως ορίζεται στην ταξινόμηση AWaRe του ΠΟΥ (αντιβιοτικά που είναι αποτελεσματικά έναντι ευρέος φάσματος συνηθισμένων παθογόνων, ενώ παρουσιάζουν επίσης χαμηλότερο δυναμικό αντοχής).

Παράλληλα, καλούν τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στηρίξουν την ανταλλαγή ερευνητικών δεδομένων και τεχνολογικών καινοτομιών για την ανίχνευση, την πρόληψη και τη θεραπεία λοιμώξεων στους ανθρώπους, που προκαλούνται από ανθεκτικά στα αντιμικροβιακά παθογόνα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής σύμπραξης θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (βιομηχανία, οργανώσεις ασθενών, πανεπιστήμια) και θα πρέπει να είναι προσβάσιμη στις μικρομεσαίες εταιρείες.

Και υπογραμμίζουν, τη σημασία του συντονισμού των εθνικών πρωτοβουλιών για την παρασκευή, την προμήθεια και τη δημιουργία αποθεμάτων, προκειμένου να προληφθεί η έλλειψη φαρμάκων και να βελτιωθεί σημαντικά η συνέχεια του εφοδιασμού με αντιμικροβιακά και άλλα αντίμετρα για τη μικροβιακή αντοχή στην ΕΕ.