Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ημικρανία

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ημικρανία
11-09-2021

Η 12η Σεπτεμβρίου είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ημικρανία. Η πρώτη αντίστοιχη ευρωπαϊκή ημέρα για την ημικρανία ήταν το 2006.

Η ημικρανία δεν περιορίζεται μόνο σε έναν σοβαρό πονοκέφαλο. Μπορεί να εμφανίσετε αύρα, ναυτία, έμετο και άλλα συμπτώματα. Βασανίζει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ως και το 75% των ατόμων ηλικίας 18 έως 65 ετών έχουν πονοκέφαλο πάνω από μία φορά τον χρόνο. Πάνω από το 30% αυτών των ενηλίκων έχουν τουλάχιστον μία ημικρανία.
Η ημικρανία και διαταραχές κεφαλαλγίας είναι η δεύτερη κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως που αποτελεί σημαντικό κόστος για την κοινωνία. Eίναι ένα κοινό πρόβλημα για εκατομμύρια ανθρώπους και οφείλουμε να το κάνουμε ορατό, ώστε να ενημερωθούν όλοι για το πώς να χειρίζονται την ημικρανία και πώς να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση των γιατρών για αυτήν.

Μια εξουθενωτική ιατρική κατάσταση που αναστατώνει τις ζωές εκατομμυρίων σε όλη την Ευρώπη. Μια κατάσταση που κλέβει κρυφά από τους πολίτες την ικανότητά τους να ζήσουν πλήρως τη ζωή τους και κοστίζει στην ευρωπαϊκή οικονομία πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ωστόσο, ο αντίκτυπός του παραμένει απαρατήρητος και τα αποτελέσματά του συχνά δεν λαμβάνονται υπόψιν.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κεφαλαλγίας (ΕΟΚ) είναι μια μη κερδοσκοπική ομάδα ασθενών που ξεκίνησε το 2006. Έκτοτε, η Ομοσπονδία έχει αναπτυχθεί ώστε να εκπροσωπεί 25 ομάδες ασθενών με ημικρανία, αθροιστικό πονοκέφαλο και άλλες διαταραχές κεφαλαλγίας από όλη την Ευρώπη. Η ΕΟΚ δημιουργήθηκε για να μιλήσει εξ ονόματος και να υποστηρίξει τα δικαιώματα και τις ανάγκες των 80 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη που ζουν με διαταραχή κεφαλαλγίας.