Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: αίτημα της Johnson & Johnson για έγκριση του εμβολίου της

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
17-02-2021

Αίτημα για έγκριση του εμβόλιού της υπέβαλε η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Η απόφαση αναμένεται έως τα μέσα Μαρτίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη παραγγείλει 200 ​​εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου με δυνατότητα επέκτασης της προμήθειας κατά 200 εκατομμύρια δόσεις. Εάν εγκριθεί, 100 εκατομμύρια δόσεις θα μπορούσαν να παραδοθούν έως τον Ιούνιο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επεξεργάζεται ήδη τα στοιχεία αποτελεσματικότητας του εμβολίου από την Φάση 3. Πρόκειται για ένα εμβόλιο με ευνοϊκές θερμοκρασίες συντήρησης – κυμαίνονται από 2-8 βαθμούς Κελσίου. Επιπρόσθετα, απαιτείται για τον εμβολιασμό μόνο μία δόση.

Αποτεσματικότητα

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αγγίζει το 66% στην πρόληψη της μέτριας έως σοβαρής COVID-19, 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, με την έναρξη προστασίας να ξεκινά ήδη από την 14η ημέρα. Μάλιστα, η Johnson & Johnson κατέθεσε και σχέδιο ανάπτυξης για την υποστήριξη της έγκρισης του εμβολίου για παιδιά.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson λειτουργεί προετοιμάζοντας το σώμα για να αμυνθεί ενάντια στην COVID-19. Αποτελείται από έναν αδενοϊό που έχει τροποποιηθεί, ώστε να περιέχει το γονίδιο για την παραγωγή της ακίδας πρωτεΐνης SARS-CoV-2. Αυτή είναι μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού την οποία ο ιός χρειάζεται να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος.

Μόλις χορηγηθεί, το εμβόλιο μεταφέρει το γονίδιο της ακίδας πρωτεΐνης SARS-CoV-2 σε κύτταρα του σώματος. Τα κύτταρα θα χρησιμοποιήσουν το γονίδιο για να παράγουν την ακίδα πρωτεΐνης. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου θα αναγνωρίσει την πρωτεΐνη ως ξένη, θα παράγει αντισώματα και θα ενεργοποιήσει τα Τ κύτταρα τα γνωστά λευκά αιμοσφαίρια για να επιτεθούν.