Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για τα εμβόλια κατά της πανδημίας – «Ντόμινο» αναστολών χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
15-03-2021

«Ντόμινο» αναστολών χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca έχουν προκαλέσει τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφονται σε πολλές χώρες. Χθες, η Ολλανδία ανακοίνωσε πως θα αναστείλει για προληπτικούς λόγους τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Είχαν προηγηθεί αναφορές από Δανία και Νορβηγία για πιθανές σοβαρές παρενέργειες του εμβολίου. Επίσης, Ισλανδία, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Ταϊλάνδη, ανακοίνωσαν την αναστολή χρήσης του εμβολίου.

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενημερώθηκε ότι η Δανική Αρχή Υγείας έχει αναστείλει την εκστρατεία εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Αυτό αποφασίστηκε ως προληπτικό μέτρο. Ενώ διεξάγεται έρευνα σχετικά με αναφορές θρόμβων αίματος σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένης μιας αναφοράς στη Δανία, όπου ένα άτομο πέθανε. Ορισμένα άλλα κράτη μέλη έχουν επίσης αναστείλει τον εμβολιασμό με αυτό το εμβόλιο.

«Επί του παρόντος δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε αυτά τα συμβάντα, τα οποία δεν αναγράφονται ως ανεπιθύμητες ενέργειες με αυτό το εμβόλιο» τονίζει ο ΕΜΑ. Η θέση της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του EMA είναι ότι τα οφέλη του εμβολίου συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται με αυτό. Και το εμβόλιο μπορεί να συνεχίσει να χορηγείται ενώ διερευνώνται τα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων.

Ο αριθμός των θρομβοεμβολικών συμβάντων σε εμβολιασμένα άτομα – σημειώνει- δεν είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό. Μέχρι τις 10 Μαρτίου 2021, είχαν αναφερθεί 30 περιπτώσεις σε περίπου 5 εκατ. εμβολιασθέντους στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Εμβόλια Pfizer και Moderna

Η διάρροια και ο έμετος μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Pfizer έχουν αναγνωριστεί ως νέες ανεπιθύμητες ενέργειες, σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση από τον ΕΜΑ. Όπως αναφέρει, τα οφέλη του εμβολίου στην πρόληψη του COVID-19 εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων. Και δεν υπάρχουν προτεινόμενες αλλαγές σχετικά με τη χρήση αυτού του εμβολίου.

Για το εμβόλιο της Moderna, επίσης, ο ΕΜΑ αναφέρει πως «τα οφέλη του εμβολίου της Moderna συνεχίζουν να υπερτερούν οποιουδήποτε κινδύνου. Και δεν υπάρχουν αλλαγές που συνιστώνται όσον αφορά τη χρήση του εμβολίου». Ο ΕΜΑ αξιολόγησε περιστατικά εικαζόμενης αναφυλαξίας με θανάσιμη έκβαση μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της Moderna. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η εξέλιξη (πολλαπλών) προϋπάρχουσων νόσων φαίνεται να είναι μία εύλογη εξήγηση για τον θάνατο. Σε μερικά άτομα, ανακουφιστική φροντίδα είχε ξεκινήσει πριν τον εμβολιασμό. Η αξιολόγηση αυτή των διαθέσιμων δεδομένων δεν εντόπισε ένα ζήτημα ασφάλειας.