Φαλάκρα: Μπορεί και να οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου

24-04-2017

Πολλοί άντρες μετά από κάποια ηλικία χάνουν τα μαλλιά τους με αποτέλεσμα να αποκτούν φαλάκρα. Αμέτρητες έρευνες έχουν διεξαχθεί προκειμένου να βρεθούν τα αίτια που προκαλούν τη φαλάκρα και να βρεθεί μια θεραπεία ώστε να αποφεύγεται. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες λένε πως για την φαλάκρα μπορεί να ευθύνεται και η έλλειψη σιδήρου.

Ερευνητές από την Κλινική Cleveland στις Ηνωμένες Πολιτείες διενήργησε μια αναδρομική μελέτη για να διαπιστώσει τη σχέση της τριχόπτωσης με την έλλειψη σιδήρου. Έκαναν μια ανασκόπηση των δεδομένων από έρευνες που έγιναν στις τελευταίες δεκαετίες και διαπίστωσαν πως υπάρχει σχέση μεταξύ χαμηλού σιδήρου και τριχόπτωσης.

Άτομα που χάνουν τα μαλλιά τους, είτε είναι άνδρες, είτε είναι γυναίκες, και ταυτόχρονα έχουν χαμηλά αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό τους, έχουν χειρότερη εξέλιξη, έστω και αν η έλλειψη σιδήρου δεν τους προκαλεί αναιμία.
Παρόλο που είναι γνωστό σύμπτωμα, η αναιμία που προκύπτει λόγω έλλειψης σιδήρου συχνά να συνοδεύεται και από απώλεια σημαντικής ποσότητας μαλλιών, όμως, όπως είπαν οι ειδικοί, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η έλλειψη σιδήρου δεν έχει καθόλου συμπτώματα. Αν και όλες οι μελέτες δεν συμπίπτουν στο ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της έλλειψης σιδήρου και της τριχόπτωσης, η συγχορήγηση στη θεραπεία της τριχόπτωσης και σιδήρου αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Ο μηχανισμός με τον οποίο δρα το σίδηρο ως προς την απώλεια των μαλλιών είναι άγνωστη. Το ίδιο και το αν η έλλειψη σιδήρου απλά επιδεινώνει την ήδη υπάρχουσα απώλεια μαλλιών, καθώς η τριχόπτωση δεν προκαλείται από μόνο ένα παράγοντα.
Οι ειδικοί τόνισαν επίσης ότι αυξάνονται καθημερινά τα άτομα που παρουσιάζουν σοβαρή απώλεια μαλλιών, ενώ πολλοί εξ αυτών λαμβάνουν από μόνοι τους συμπληρώματα σιδήρου, γεγονός που δεν είναι σωστό, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτωση του οργανισμού και η κατάσταση αυτή είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη.

Οι περισσότερες μελέτες για τη σχέση της απώλειας μαλλιών και της έλλειψης σιδήρου έγιναν σε γυναίκες. Τα δεδομένα όμως που υπάρχουν σήμερα δεν είναι αρκετά για να γίνει εισήγηση για να γίνεται συστηματικά έλεγχος του σιδήρου σε όλους τους ασθενείς που πάσχουν από τριχόπτωση. Επίσης, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία, που στηρίζουν την άποψη, ότι πρέπει να δίνεται σίδηρος σε ασθενείς με απώλεια μαλλιών και έλλειψη σιδήρου αλλά χωρίς αναιμία.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τη θεραπεία πρέπει να τη δίνει γιατρός και μάλιστα, σε κάθε ασθενή ατομικά καθώς ο κάθε ένας μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση, ενώ συμβουλεύουν τα άτομα που παρουσιάζουν τριχόπτωση, να μην λαμβάνουν από μόνα τους θεραπείες για τις οποίες δεν γνωρίσουν τα αποτελέσματα και τις αντιδράσεις του οργανισμού τους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Οι κοντοί άντρες είναι πιο πιθανό να κάνουν φαλάκρα
Επιστήμονες βρήκαν 287 γονίδια που σχετίζονται με τη φαλάκρα