Ορισμένα από τα γνωστότερα και δημοφιλέστερα φάρμακα στον κόσμο που αφορούν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη είναι μάλλον υπεύθυνα για… απροσδόκητες γεννήσεις!
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα που είναι σε εξέλιξη και επικεντρώνεται στα ενέσιμα φάρμακα Ozempic και Wegovy τα οποία αποσκοπούν στην απώλεια βάρους και την αντιμετώπιση του διαβήτη.
Συγκεκριμένα, υπήρξαν αρκετές αναφορές γυναικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έκαναν λόγο για ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες κατά την περίοδο λήψης των παραπάνω φαρμάκων, συνδέοντας μοιραία τις δύο συγκυρίες. Επιπροσθέτως μοιάζει απίστευτο ότι τη συγκεκριμένη περίοδο, πολλές από αυτές έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια! Βάφτισαν μάλιστα τα μωρά τους με τον χαρακτηρισμό «οζεμπικά» (Ozempic)!
Ο περιορισμένος αριθμός κλινικών μελετών γύρω από το κύριο συστατικό των παραπάνω φαρμάκων, τη σεμαγλουτίδη, ενισχύει τους παραπάνω ισχυρισμούς με τους επιστήμονες να θεωρούν πολύ πιθανές τις σχετικές παρενέργειες, παραδεχόμενοι ευθέως πως τα συγκεκριμένα φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία GLP-1 ενισχύουν τη γονιμότητα.
Εκπρόσωπος της Novo Nordisk ανέφερε ότι δεν είχαν δοκιμάσει τη σεμαγλουτίδη σε έγκυες ή σε γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυος και λόγω των περιορισμένων κλινικών δοκιμών, η εταιρεία συνιστά τη διακοπή λήψης του φαρμάκου δύο μήνες πριν από την εγκυμοσύνη για να αποφευχθεί η έκθεση του εμβρύου σε ανεπιθύμητες επιδράσεις.
Επιστημονική εξήγηση
Οι έρευνες των επιστημόνων επικεντρώνονται στο πως τα φάρμακα της κατηγορίας GLP-1 μπορούν να σχετίζονται με απροσδόκητες εγκυμοσύνες. Οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες παρουσιάζουν συχνά διαταραχές στον εμμηνορροϊκό τους κύκλο που προκαλούνται από ορμονικές ανισορροπίες ή κάποια φλεγμονή.
«Το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα είναι πολύ ευαίσθητο και ανταποκρίνεται στη μεταβολική υγεία, την ενεργειακή ισορροπία και τη διατροφή», λέει η Νικόλ Τέμπλμαν, κυτταρική βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βικτόρια στον Καναδά. Η απώλεια βάρους που προκαλείται από τα φάρμακα GLP-1 μπορεί να αποκαταστήσει την κανονική ωορρηξία σε ορισμένες γυναίκες. «Οι υποδοχείς GLP-1 έχουν τις δικές τους επιδράσεις στο αναπαραγωγικό σύστημα που φαίνεται να είναι ανεξάρτητες από την απώλεια βάρους» προσθέτει η Τέμπλμαν.
Από την άλλη, εκπρόσωπος της φαρμακευτικής εταιρείας Eli Lilly, η οποία παράγει την τιρζεπατίδη, φάρμακο αντίστοιχης κατηγορίας, αναφέρει πως διαπιστώθηκε ότι η τιρζεπατίδη αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο απορροφώνται τα αντισυλληπτικά χάπια, καθιστώντας τα ενδεχομένως λιγότερο αποτελεσματικά.
Ο αντίκτυπος των φαρμάκων GLP-1 στη γονιμότητα είναι μια «επίκαιρη συζήτηση», λέει με τη σειρά της η Άλις Γκόλντμπεργκ, ενδοκρινολόγος και ειδικός στη γονιμότητα στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο επίσης στον Καναδά.
Τα φάρμακα GLP-1 επιβραδύνουν τον ρυθμό με τον οποίο τα τρόφιμα και τα φάρμακα εκκενώνονται από το στομάχι και το εντερικό σύστημα, εκεί δηλαδή όπου τα αντισυλληπτικά χάπια απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος. Τα δεδομένα της Eli Lilly για την τιρζεπατίδη έδειξαν ότι μείωσε τη μέγιστη συγκέντρωση αντισυλληπτικού στο αίμα έως και 66% μετά από μια εφάπαξ δόση.
«Έτσι, πάνω από το μισό έχει εξαφανιστεί, κάτι που είναι μεγάλο πρόβλημα», λέει η Τζέσικα Σκέλεϊ, φαρμακολόγος στο Πανεπιστήμιο Σάμφορντ στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα. Τα αντισυλληπτικά χάπια εξαρτώνται από τη συγκέντρωση: «αν δεν υπάρχουν αρκετά από αυτά στον οργανισμό, δεν μπορούν να προσφέρουν αποτελεσματικά αντισυλληπτικά οφέλη», καταλήγει η Σκέλεϊ.