Φάρμακα: Μας κάνουν ευαίσθητους στον ήλιο

26-12-2016
Τώρα το καλοκαίρι όλοι μας είμαστε πιο ευαίσθητοι στον ήλιο γιατί είναι πιο δυνατός και η έκθεση μας είναι περισσότερη. Σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα όμως, κάποιοι όμως είναι ακόμα πιο ευαίσθητοι στον ήλιο. Αυτοί που παίρνουν φάρμακα.
 
Ερευνητές βρήκαν πως τα φάρμακα που παίρνουν κάποιοι ενδέχεται να εντείνουν τις επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα τους. Αποτέλεσμα; Αυξάνεται και ο κίνδυνος που διατρέχουν να αναπτύξουν ηλιακό έγκαυμα, εξάνθημα και άλλα δερματολογικά προβλήματα. 
Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η επίδραση αυτή των φαρμάκων ισχύει ακόμα κι αν εκτεθούν πολύ στον ήλιο. 
 
Πως λοιπόν τα φάρμακα μας κάνουν πιο ευαίσθητους στον ήλιο; Υπάρχουν δυο τρόποι. Ο πρώτος είναι η φωτοαλλεργική αντίδραση που εκδηλώνεται όταν ορισμένα φάρμακα ή ουσίες αλειφθούν στο δέρμα.
Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να «μεταμορφώσει» την εν λόγω ουσία ή φάρμακο, ενεργοποιώντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να την αποβάλει. Το αποτέλεσμα είναι το ερεθισμένο δέρμα και εξανθήματα που μοιάζουν με έκζεμα. 
 
Ο δεύτερος τρόπος είναι η φωτοτοξική αντίδραση που εκδηλώνεται όταν ο πάσχων καταπιεί το επίμαχο φάρμακο ή ουσία και μετά βγει στον ήλιο. 
Σε αυτή την περίπτωση, η έκθεση του δέρματος στον ήλιο διεγείρει τα μόρια της ουσίας που έχει καταπιεί, προκαλώντας έτσι σχεδόν αμέσως βλάβες στο δέρμα.
 
Και ποια είναι τα φάρμακα που έχουν περισσότερο αυτή την επίδραση; Σύμφωνα με την έρευνα, είναι τα αντιβιοτικά, ορισμένα αντιισταμινικά φάρμακα, καθώς και τοπικά αντιμικροβιακά σκευάσματα. 
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: