Αυτό το άρθρο εξηγεί πώς τα τρόφιμα -ιδιαίτερα τα γαλακτοκομικά- επηρεάζουν τα φάρμακα και παραθέτει ποια φάρμακα πρέπει να μην αναμιγνύονται ποτέ με τα γαλακτοκομικά.

Πώς αλληλεπιδρούν οι τροφές με τα φάρμακα

Μια τροφή μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας απορροφά κάποιο φάρμακα.

Τα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα μπορεί είτε να επιταχύνουν είτε να επιβραδύνουν τη διαδικασία απορρόφησης, καθιστώντας ενδεχομένως το φάρμακο λιγότερο αποτελεσματικό. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, συγκεκριμένα, περιέχουν ασβέστιο, το οποίο μπορεί να συνδεθεί/προσκολληθεί σε ορισμένα φάρμακα και να εμποδίσει την απορρόφησή τους στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί σχετικά με την κατανάλωση γαλακτοκομικών, όταν λαμβάνετε συγκεκριμένα φάρμακα, καθώς θα μπορούσε να καταστήσει τη θεραπεία αναποτελεσματική.

Ποια φάρμακα πρέπει να ΜΗΝ συνδυάζετε με γαλακτοκομικά

1. Αντιβιοτικά (π.χ. τετρακυκλίνη, σιπροφλοξασίνη)

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση αντιβιοτικών, όπως η τετρακυκλίνη και η σιπροφλοξασίνη. Το ασβέστιο στο γάλα συνδέεται με τα αντιβιοτικά, σχηματίζοντας ένα σύμπλεγμα, που ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει, οδηγώντας σε μειωμένη αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

2. Φάρμακα για τον θυρεοειδή (π.χ. λεβοθυροξίνη)

Η λεβοθυροξίνη είναι ένα κοινό φάρμακο για τον θυρεοειδή, που πρέπει να ΜΗΝ λαμβάνεται με γαλακτοκομικά. Το ασβέστιο στο γάλα μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση της λεβοθυροξίνης, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά της στη διαχείριση των παθήσεων του θυρεοειδούς. Γενικότερα τα φάρμακα για τον θυρεοειδή πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι (συνήθως μόλις ξυπνήσετε το πρωί).

3. Ορισμένα φάρμακα για την οστεοπόρωση (π.χ. διφωσφονικά)

Φάρμακα όπως η αλενδρονάτη χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Τα γαλακτοκομικά μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση αυτών των φαρμάκων, μειώνοντας την ικανότητά τους να δυναμώνουν τα οστά. Συνιστάται να παίρνετε αυτά τα φάρμακα με άδειο στομάχι με νερό.

4. Συμπληρώματα σιδήρου

Το ασβέστιο στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να αναστείλει την απορρόφηση των συμπληρωμάτων σιδήρου, καθιστώντας τα λιγότερο αποτελεσματικά. Είναι καλύτερο να λαμβάνετε συμπληρώματα σιδήρου με ροφήματα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως ο χυμός πορτοκαλιού, για να ενισχύσετε την απορρόφηση.

5. Ορισμένα φάρμακα για την καρδιά (π.χ. διγοξίνη)

Τα γαλακτοκομικά μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση καρδιακών φαρμάκων, όπως η διγοξίνη, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας και των αρρυθμιών. Το ασβέστιο μπορεί να εμποδίσει τη σωστή απορρόφηση, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

6. Ορισμένα αντιμυκητιακά φάρμακα (π.χ. ιτρακοναζόλη)

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση ορισμένων αντιμυκητιασικών φαρμάκων. Η ιτρακοναζόλη, για παράδειγμα, απαιτεί ένα όξινο περιβάλλον για να απορροφηθεί αποτελεσματικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να εξουδετερώσουν αυτή τη διαδικασία.

Πόση ώρα πρέπει να περιμένετε για να πάρετε το φάρμακο αφότου καταναλώσετε γαλακτοκομικά

Εάν το φάρμακό σας πρέπει να ΜΗΝ λαμβάνεται με γαλακτοκομικά, είναι καλύτερο να αφήσετε ένα κενό μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και της λήψης του φαρμάκου. Οι γενικές συστάσεις είναι:

  • Περιμένετε 1 έως 2 ώρες μετά την λήψη του φαρμάκου πριν καταναλώσετε γαλακτοκομικά.
  • Εναλλακτικά, εάν ήδη καταναλώσατε γαλακτοκομικά, περιμένετε τουλάχιστον 2 ώρες πριν πάρετε το φάρμακό σας.

Αυτό διασφαλίζει ότι το φάρμακο απορροφάται αποτελεσματικά χωρίς παρεμβολές από ασβέστιο ή άλλα συστατικά των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Συχνές Ερωτήσεις

“Τι συμβαίνει εάν κατά λάθος πάρετε φάρμακα με γαλακτοκομικά;”

Εάν κατά λάθος πάρετε φάρμακα με γαλακτοκομικά, η απορρόφηση του φαρμάκου μπορεί να μειωθεί, καθιστώντας τη θεραπεία λιγότερο αποτελεσματική. Συνιστάται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν αυτό συμβαίνει τακτικά, καθώς μπορεί να σας συστήσει διαφορετικό τρόπο λήψης του φαρμάκου ή να σας δώσει περαιτέρω οδηγίες.

“Μπορούν και τα εναλλακτικά, μη-γαλακτοκομικά προϊόντα να επηρεάσουν επίσης την απορρόφηση των φαρμάκων;”

Αν και το μη-γαλακτοκομικό γάλα, όπως το γάλα αμυγδάλου ή σόγιας, δεν περιέχει τα ίδια επίπεδα ασβεστίου με το αγελαδινό, ορισμένες εμπλουτισμένες εκδόσεις μπορεί να εξακολουθούν να επηρεάζουν την απορρόφηση των φαρμάκων. Είναι σημαντικό να ελέγξετε τις ετικέτες και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν δεν είστε σίγουροι.

Σύνοψη

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γαλακτοκομικά αλληλεπιδρούν με ορισμένα φάρμακα είναι απαραίτητη, για να διασφαλιστεί ότι η θεραπεία σας είναι αποτελεσματική. Τα γαλακτοκομικά είναι πλούσια σε βασικά θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο, αλλά μπορούν επίσης να εμποδίσουν την απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων. Γνωρίζοντας ποια φάρμακα πρέπει να ΜΗΝ λαμβάνετε με γαλακτοκομικά μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε επιπλοκές και να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της θεραπείας σας.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει πάντοτε να συμβουλεύεστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για εξατομικευμένες συμβουλές.

Πηγές: goodrx.comhealth.compmc.ncbi.nlm.nih.gov