Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής: “Αναξιόπιστα τα self test – Χαράτσι στους φαρμακοποιούς από τον ΕΟΠΥΥ”

self_test
16-06-2021

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής αποφάσισε την διακοπή της δωρεάν χορήγησης των self test από τα φαρμακεία των μελών του, από την 19η Ιουνίου 2021 χωρίς περαιτέρω παράταση.

Σε ανακοίνωσή του ο Φ.Σ.Α. διατυπώνει καταγγελία για την αξιοπιστία των self test, για την οποία -όπως αναφέρεται- είχε “εξ αρχής σοβαρές επιφυλάξεις”. Τα στοιχεία, όπως τονίζουν, πλέον “επιβεβαιώνουν ότι το 90% των θετικών self test είναι ψευδώς θετικά”.

Από την άλλη, αναφέρουν ότι είχαν από την αρχή σοβαρές αντιρρήσεις “και για την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που στηρίζονταν εξ ολοκλήρου στην ατομική ευθύνη των πολιτών”.

“Η κυβέρνηση σκέφτεται να συνεχίσει αυτήν την αποτυχημένη επιδημιολογική επιτήρηση προτείνοντας ως «αντάλλαγμα» να δει με θετικό μάτι τα χρόνια θεσμικά προβλήματα των φαρμακοποιών”, σημειώνουν οι φαρμακοποιοί και προσθέτουν ότι  την ίδια ώρα το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ πήρε απόφαση να μετακυλήσει το clawback των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τις εισαγωγικές εταιρείες στα φαρμακεία.

“Ουσιαστικά όχι μόνο δεν επιβραβεύουν την προσπάθεια και την ταλαιπωρία των φαρμακείων αλλά τους βάζουν και καινούργιο χαράτσι. Για τους παραπάνω λόγους ο Φ.Σ.Α. δεν μπορεί να συνεχίσει να διαθέτει τα self test”, καταλήγουν οι φαρμακοποιοί.