ΦΑΡΜΑΚΟ ΧΗΜΙΚΟΥ ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΥ

χάπια
05-04-2021

Ερευνητές από τη Σουηδία αναζήτησαν συγχρηματοδότηση για να δοκιμάσουν έναν τύπο «χημικού ευνουχισμού» σε άνδρες που αναφέρουν ότι έχουν παιδοφιλικές σκέψεις και φαντασιώσεις.

Η ομάδα από το Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας ήθελε να δει εάν ένα φάρμακο που ονομάζεται degarelix (μια ορμονοθεραπεία που εμποδίζει τα εγκεφαλικά σήματα που διεγείρουν τους όρχεις να παράγουν τεστοστερόνη) μείωνε τις σεξουαλικές ορμές των ανδρών.

Οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι έως και το 5 τοις εκατό του γενικού πληθυσμού έχει παιδοφιλία. Μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επίμονη σεξουαλική έλξη για παιδιά προ-ή πρώιμης εφηβείας.

Αν και δεν κακοποιούν παιδιά όλα τα άτομα με παιδεραστία, η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα με περίπου 1 στα 10 κορίτσια και 1 στα 20 αγόρια να υφίστανται κακοποίηση, σύμφωνα με τον Christoffer Rahm, Σουηδό σύμβουλο ψυχίατρο που ηγείται της προγραμματισμένης δοκιμής.

Οι ειδικοί έλεγαν ότι η τεστοστερόνη είναι το κλειδί για τουλάχιστον τρεις παράγοντες κινδύνου για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών – υψηλή σεξουαλική διέγερση, διαταραγμένη αυτορρύθμιση και χαμηλή ενσυναίσθηση – επομένως η μείωση της τεστοστερόνης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο κακοποίησης παιδιών από άνδρες με παιδόφιλα χαρακτηριστικά.

Ο Rahm είπε ότι «ένας σημαντικός αριθμός ασθενών με παιδοφιλική διαταραχή θέλουν πραγματικά βοήθεια», αλλά δεν ξέρουν πώς ή πού να τη βρουν. Ένα βασικό πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι ότι δεν υπάρχουν προληπτικές θεραπείες βασισμένες σε στοιχεία και δεν υπάρχουν αξιόπιστα εργαλεία αξιολόγησης κινδύνου.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να γίνει περισσότερη έρευνα», είπε στους δημοσιογράφους σε μια ενημέρωση στο Λονδίνο.

Ο Rahm είπε ότι η πλειονότητα της έρευνας για την παιδεραστία τείνει να είναι αντιδραστική – ξεκινώντας «όταν το κακό έχει ήδη γίνει» και εστιάζοντας στο να σταματήσουν οι δράστες να διαπράττουν περισσότερες πράξεις κακοποίησης.

«Θέλω να αλλάξω την εστίαση και να διερευνήσω μεθόδους πρόληψης της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από την αρχή», είχε πει.

Το Degarelix είναι ένα ενέσιμο φάρμακο ταχείας δράσης που μπορεί να μειώσει την τεστοστερόνη σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα εντός τριών ημερών. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μπορεί να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα μείωσης του κινδύνου μέσα σε δύο εβδομάδες, τα οποία θα μπορούσαν να διαρκέσουν έως και τρεις μήνες.

Η ομάδα του Rahm συνεργάζεται με την επιστημονική πλατφόρμα crowdfunding Walacea με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και ζητά από το κοινό συνολικά 38.000 λίρες (53.500 $) για τη διεξαγωγή της έρευνας.

Εάν επιτευχθεί ο στόχος χρηματοδότησης, η μελέτη θα διαρκέσει από το 2016 έως το 2018. Θα περιλαμβάνει περίπου 60 άνδρες και θα είναι μια διπλά τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη – που σημαίνει ότι στους συμμετέχοντες θα δοθεί τυχαία είτε το φάρμακο είτε ένα εικονικό φάρμακο και ούτε αυτοί ούτε οι οι ερευνητές θα γνωρίζουν εκείνη τη στιγμή εάν λαμβάνουν την πραγματική ή την ένεση εικονικού φαρμάκου.