Φαρμακοποιοί εναντίον Πάγκαλου

26-12-2016

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλλαν οι φαρμακοποιοί προς το ραδιοφωνικό σταθμό Σκαϊ σχετικά με τα όσο είπε για αυτούς και για το επάγγελμά τους ο Θεόφωρος Πάγκαλος στην εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε κατηγορώντας τον “…ότι έχει μαύρα μεσάνυχτα από φαρμακεία”. Στην επιστολή αναφέρουν:

Με έκπληξη ακούσαμε από την εκπομπή σας το πρωί της Πέμπτης 8 Δεκεμβρίου 2016 δηλώσεις του κου. Θεόδωρου Πάγκαλου αναφορικά με τους έλληνες φαρμακοποιούς.

1) Ο κος. Πάγκαλος ανέφερε ότι δεν μπορούμε να πούμε στους γερμανούς φαρμακοποιούς που δουλεύουν μέρα-νύχτα να μας δώσουν λεφτά τη στιγμή που οι έλληνες συνάδελφοί τους δεν δουλεύουν το Σαββατοκύριακο. 

Του θυμίζουμε ότι:

– Στην Αθήνα υπάρχουν ακόμα και τώρα άνω των 80 διανυκτερευόντων Φαρμακείων καθημερινά, ενώ στο Βερολίνο μόλις 10.

– Στη Γερμανία τα Φαρμακεία είναι κλειστά τις Κυριακές, πλην διανυκτερευόντων, αλλά και τις εργάσιμες ημέρες τα Φαρμακεία λειτουργούν πάνω-κάτω τις ίδιες ώρες με τα ελληνικά, παρόλο που εκεί είναι μεγαλύτερα με περισσότερους υπαλλήλους, επειδή είναι λιγότερα.

– Στη Γερμανία (όπως και στις περισσότερες υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες) οι φαρμακοποιοί στις εφημερίες-διανυκτερεύσεις πληρώνονται εξτρά, ενώ εδώ όχι.

– Θα έβρισκε ακόμα ευκολότερα Φαρμακεία εκεί που μένει αν δεν καταργούνταν το ρυθμισμένο ωράριο με τα τόσα εφημερεύοντα-διανυκτερεύοντα που ίσχυε, μιας και το σημερινό διευρυμένο-ελεύθερο ωράριο μείωσε τα εφημερεύοντα- διανυκτερεύοντα Φαρμακεία στα μισά από πριν.

 2) Ανέφερε επίσης ότι στην περιοχή που μένει οι βάρδιες των Φαρμακείων είναι αραιές ενώ θα μπορούσαν πχ. να πυκνώσουν αν οι φαρμακοποιοί προσλάμβαναν υπαλλήλους.

 

-Αναρωτήθηκε ποτέ του αν τα ελληνικά Φαρμακεία σήμερα έχουν τα λεφτά να προσλάβουν παραπάνω υπαλλήλους για εφημερίες-διανυκτερεύσεις;

– Ή θα προτιμούσε να έκλειναν τα μισά Φαρμακεία της χώρας, αφήνοντας στον δρόμο 10-12.000 εργαζόμενους, για να λειτουργήσουν μόνο λίγα μεγάλα Φαρμακεία με το μισό φυσικά προσωπικό αθροιστικά, όσους επιπλέον και αν προσλάμβαναν;

– Θα του άρεσε δηλαδή αντί για 5 Φαρμακεία στην περιοχή του να υπήρχε ένα ή και κανένα, απλά για να λέμε ότι φτιάξαμε μεγαλύτερα Φαρμακεία που να ευχόμαστε να λειτουργούν παραπάνω ώρες, κάτι πάντως που στη Γερμανία με τέτοια μεγάλα Φαρμακεία δεν συμβαίνει; 

3)Τέλος, ο κος. Πάγκαλος ρώτησε γιατί να μην διατίθεται απλά φάρμακα από τα Σούπερ-Μάρκετ. 

– Άραγε είναι ο ίδιος πιο ειδικός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ή τον ΕΟΦ και τόσους άλλους Επιστημονικούς Φορείς που σε συνεχείς Εκθέσεις τους ήδη από το 2012 έχουν ταχθεί εναντίον της διάθεσης οποιουδήποτε φαρμάκου εκτός Φαρμακείων και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στις χώρες εκείνες που το επιτρέπουν ακόμα;

–  Τόσες διεθνείς στατιστικές και δημοσιεύματα που δείχνουν τόσα περιστατικά δηλητηριάσεων από ΜΥΣΥΦΑ που πουλιούνται εκτός Φαρμακείων δεν συγκινούν τον κο. Πάγκαλο ή ο ίδιος δεν θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο προσεκτικοί με την υγεία μας;

 

 

i)    Δεν γίνεται να έχουμε λίγα, μεγάλα Φαρμακεία Νέας Υόρκης ή Λονδίνου, αλλά να έχουμε και την απαίτηση να έχουμε και από ένα Φαρμακείο δίπλα στο σπίτι μας όλοι.

ii)  Δεν γίνεται να έχουμε ταυτόχρονα ελεύθερα ωράρια αλλά να θέλουμε και αναγκαστικές 24ωρες υπηρεσίες.

iii) Και δεν γίνεται να έχουμε οικονομική ανάπτυξη στο φάρμακο, δηλαδή ελεύθερη διάθεση από παντού και

     υπερκατανάλωση, αλλά συνάμα να θέλουμε να προστατεύουμε τη Δημόσια Υγεία από υπερβολική χρήση

     φαρμάκων. Ή το ένα θα έχουμε ή το άλλο. 

                Καλοί λοιπόν οι λαϊκισμοί και οι φτηνές εντυπώσεις, αλλά οι ακροατές δεν χρωστάνε τίποτα να εκτίθενται σε ανοησίες εκτός τόπου και χρόνου από ανθρώπους που έχουν μαύρα μεσάνυχτα στο τι συμβαίνει στα φάρμακα και στα Φαρμακεία.