Φαρυγγίτιδα

26-12-2016

Η φαρυγγίτιδα συχνά συνυπάρχει με την  λαρυγγίτιδα  ενώ  πολλές φορές γίνονται και λανθασμένες διαγνώσεις στους πάσχοντες καθώς οι δύο ασθένειες συγχέονται. Όπως ισχύει στην λαρυγγίτιδα, έτσι και  στην φαρυγγίτιδα  τα περισσότερα περιστατικά (95%)  οφείλονται σε ίωση. Όταν για την εκδήλωσή τους  ενοχοποιείται μικρόβιο  τότε εκδηλώνεται και πυρετός που  δεν υποχωρεί με τα  κοινά αντιπυρετικά. Όπως συμβαίνει και με την λαρυγγίτιδα  η χρόνια μορφή της νόσου (χρόνια φαρυγγίτιδα) εμφανίζεται  σε καπνιστές  και άτομα που κάνουν κατάχρηση επιβαρυντικών ουσιών (πχ. αλκοόλ).

Η εκδήλωση της φαρυγγίτιδας

Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η  φαρυγγίτιδα περιλαμβάνουν πόνο στον λαιμό, βήχα, δυσκολία στην κατάποση, πονοκέφαλο καταβολή και πυρετό. Η διάκριση της φαρυγγίτιδας από την άλλη παρεμφερή νόσο (τη λαρυγγίτιδα) βασίζεται συνήθως στην απουσία  της βραχνάδας στην φωνή. Η βραχνάδα στην φωνή και το κλείσιμο της φωνής (αφωνία) δεν αποτελούν συμπτώματα φαρυγγίτιδας  και παρατηρούνται μόνο στην λαρυγγίτιδα.

Αντιμετώπιση της φαρυγγίτιδας

Η φαρυγγίτιδα υποχωρεί   με την κατανάλωση  πολλών υγρών και με γαργάρες. Βοηθούν επίσης οι φαρμακευτικές καραμέλες για τον λαιμό, τα αναλγητικά και τα αντιπυρετικά. Και  σε αυτή την περίπτωση (όπως στην λαρυγγίτιδα) συνιστάται η αποφυγή του καπνίσματος.  Αν ο πυρετός δεν υποχωρεί μετά από 4-5 ημέρες πρέπει να χορηγηθούν αντιβιοτικά για τουλάχιστον 8 ημέρες, καθώς  τότε η ασθένεια οφείλεται σε επιμόλυνση από μικρόβιο.

Κωνσταντίνος Δουμουχτσής:

παθολόγος