ΦΕΡΙΝΤ ΜΟΥΡΑΝΤ

13-09-2021

Ο Φερίντ Μουράντ (14 Σεπτεμβρίου 1936 – ) είναι Αμερικανός γιατρός και φαρμακολόγος και συν-νικητής του Βραβείου Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής το 1998 για τις ανακαλύψεις του σχετικά με το ρόλο του μονοξειδίου του αζώτου ως μεταφορέα σημάτων στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Είναι πιστοποιημένος ιατρός και παθολόγος που κάνει τόσο βασική όσο και κλινική έρευνα με σημαντική διδασκαλία στην ιατρική, τη φαρμακολογία και την κλινική φαρμακολογία και με διδακτορικό στη φαρμακολογία.

Η βασική έρευνα του Murad έδειξε ότι η νιτρογλυκερίνη και τα σχετικά φάρμακα λειτουργούσαν απελευθερώνοντας μονοξείδιο του αζώτου στο σώμα, το οποίο χαλάρωσε τους λείους μυς αυξάνοντας την ενδοκυτταρική κυκλική GMP. Τα βήματα που έλειπαν στη διαδικασία σηματοδότησης συμπληρώθηκαν από τους Robert F. Furchgott και Louis J. Ignarro του UCLA, για τους οποίους οι τρεις μοιράστηκαν το Νόμπελ του 1998 (και για το οποίο ο Murad και ο Furchgott έλαβαν το βραβείο Albert Lasker για τη βασική ιατρική έρευνα το 1996 ). Το 1999, ο Murad και ο Furchgott έλαβαν το Golden Plate Award της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιτεύξεων.

Είναι επίσης μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών μεταξύ άλλων αξιόλογων εταιρειών.