ΦΕΡΝΤΙΝΑΝΤ ΚΟΝ

Ferdinand Cohn
24-06-2021

Ο Φέρντιναντ Κον (24 Ιανουαρίου 1828 – 25 Ιουνίου 1898) ήταν Γερμανός βιολόγος. Είναι ένας από τους ιδρυτές της σύγχρονης βακτηριολογίας και μικροβιολογίας.

Ο Κον σε ηλικία 10 ετών ο Ferdinand απέκτησε προβλήματα ακοής (για άγνωστο λόγο). Ξεκινώντας σε ηλικία 16 ετών, σπούδασε βοτανική υπό τον Heinrich Goppert στο Πανεπιστήμιο του Breslau. Λόγω της εβραϊκής καταγωγής δεν του επέτρεψαν να δώσει τις τελικές εξετάσεις πτυχίου στο Breslau. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Σε ηλικία 19 ετών το 1847 πήρε πτυχίο βοτανικής στο Βερολίνο. Παρέμεινε σπουδάζοντας βοτανική για άλλα δύο χρόνια στο Βερολίνο, ώσπου ήρθε σε επαφή με πολλούς από τους κορυφαίους επιστήμονες της εποχής του.

Το 1849 επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο του Μπρεσλάου και παρέμεινε σε αυτό το πανεπιστήμιο για το υπόλοιπο της καριέρας του ως δάσκαλος και ερευνητής. Στην αρχική του επιστροφή στο Μπρεσλάου στις αρχές των είκοσι, ο πατέρας του είχε αγοράσει ένα μεγάλο και ακριβό μικροσκόπιο φτιαγμένο από τον Simon Plössl. Αυτό το μικροσκόπιο, το οποίο το Πανεπιστήμιο του Μπρεσλάου και τα περισσότερα πανεπιστήμια δεν είχαν, ήταν το κύριο ερευνητικό εργαλείο του Ferdinand Cohn τη δεκαετία του 1850. Στη δεκαετία του 1850 μελέτησε την ανάπτυξη και τη διαίρεση των φυτικών κυττάρων.
Το 1855 δημοσίευσε εργασίες για τη σεξουαλικότητα της Sphaeroplea annulina και αργότερα της Volvox globator. Στη δεκαετία του 1860 μελέτησε τη φυσιολογία των φυτών σε πολλές διαφορετικές πτυχές. Από το 1870 και μετά μελετούσε κυρίως βακτήρια. Καθιέρωσε τη χρήση αποστειρωμένων μέσων καλλιέργειας και ανακάλυψε ξανά τον βοτανικό κήπο του Lorenz Scholz von Rosenau στο Breslau. Δημοσίευσε πάνω από 150 ερευνητικές εκθέσεις κατά τη διάρκεια της ζωής του. Το Πανεπιστήμιο του Breslau έγινε ένα καινοτόμο κέντρο φυσιολογίας και μικροβιολογίας φυτών όσο ήταν εκεί.

Ο Κον ήταν ο πρώτος που κατέταξε τα φύκια ως φυτά και όρισε τι τα διακρίνει από τα πράσινα φυτά. Η κατάταξή του των βακτηρίων σε τέσσερις ομάδες με βάση το σχήμα (σφαιρικά, κοντές ράβδοι, κλωστές και σπείρες) εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα. Μεταξύ άλλων, ο Κον είναι ο πρώτος που έδειξε ότι ο Βάκιλλος μπορεί να αλλάξει από βλαστική κατάσταση σε κατάσταση ενδοσπορίου όταν υποβληθεί σε ένα περιβάλλον επιβλαβές για τη βλαστική κατάσταση.