Φιλί: Γιατί οι ερωτευμένοι φιλιούνται με την γλώσσα;

16-10-2017

Είναι γνωστό και ως «γαλλικό φιλί». Δηλαδή,  το ερωτικό φιλί στο οποίο οι ερωτευμένοι φιλιούνται με τη γλώσσα; Γιατί όμως φιλιόμαστε έτσι; Η επιστήμη έχει την απάντηση. Ποια είναι αυτή; Οι άνδρες νομίζουν ότι μεταδίδουν την τεστοστερόνη τους στις γυναίκες κι εκείνες με τη σειρά τους «τσεκάρουν» μέσω σάλιου αν αυτός είναι υγιής και γόνιμος.

Με το λεγόμενο «french kiss», οι άνθρωποι ανταλλάσσουν το σάλιο τους και μαζί με αυτό περίπου 80 εκατομμύρια διαφορετικά βακτήρια. Αυτό δεν ακούγεται ρομαντικό. Τότε γιατί τα ζευγάρια τρελαίνονται να ανταλλάσσουν…μικρόβια;

Οι ερευνητές βρήκαν διάφορες εξηγήσεις. Η επικρατέστερη είναι πως, όταν φιλάμε κάποιον, μπορούμε να αξιολογήσουμε αν είναι υγιής και γόνιμος. Και υποσυνείδητα «παίρνουμε» τις ορμόνες του συντρόφου μας. Κατ’ αυτό τον τρόπο, καταλήγουμε στο συμπέρασμα αν το πρόσωπο που φιλάμε παθιασμένα, μας ταιριάζει για σύντροφος.
Ειδικά η τεστοστερόνη είναι ανιχνεύσιμη στο σάλιο του συντρόφου. Αυτό συμβαίνει μέσω της όσφρησης αλλά και του στόματος. Όπως αναφέρει στο γερμανικό περιοδικό “Focus” η ανθρωπολόγος από το Λας Βέγκας, Έλεν Φίσερ, οι άνδρες θέλουν πιθανότατα να μεταδώσουν την τεστοστερόνη τους στη γυναίκα μέσω του φιλιού και κατά συνέπεια να αυξήσουν τη σεξουαλικότητα τους.

Από βιολογικής άποψης, το φιλί με γλώσσα δεν είναι απαραίτητο. Η Σέλι Βόλσε, καθηγήτρια πολιτισμικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λας Βέγκας στη Νεβάδα των Ηνωμένων Πολιτειών διαπίστωσε ότι, όλοι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα… φιλιά με γλώσσα και προτιμούν τις τρυφερές τους στιγμές να φέρνουν κοντά τα πρόσωπά τους ή απλά να αγκαλιάζονται.

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, μόνο το 46% των ατόμων στους ανθρώπινους πολιτισμούς φιλιούνται με γλώσσα.

Είναι πιθανό πάντως ότι, πολλοί άνθρωποι φιλιούνται μόνο με τη γλώσσα, επειδή τους έχει γίνει … πολιτισμική συνήθεια.Ή απλά θέλουν να δείξουν ότι ο ένας αρέσει στον άλλο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Φιλί: Οκτώ τρόποι με τους οποίους κάνει καλό στην υγεία μας
Σεξ: 9 στις 10 γυναίκες θεωρούν το φιλί εξίσου σημαντικό με το σεξ