Φίλοι: Πώς κάνουν καλό στην υγεία μας

φίλοι πίνουν μπύρα
11-06-2023

Οι φίλοι δεν κάνουν καλό μόνο στην ψυχική μας υγεία. Φαίνεται πως κάνουν καλό ακόμα στην σωματική μας υγεία. Πώς όμως γίνεται αυτό;

Λιγότερη μοναξιά και κοινωνική απομόνωση

Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική και σωματική ευεξία και όλο και περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται μόνοι τα τελευταία. Για να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ αυτών των ανησυχιών, σκεφτείτε το ως εξής: Οι φίλοι σας βοηθούν να αποφύγετε την απομόνωση, αλλά οι καλοί φίλοι βοηθούν στην πρόληψη της μοναξιάς.

Έχετε ακούσει ποτέ τη φράση «μόνος μέσα στο πλήθος»; Μπορείς να έχεις πολλούς φίλους και να νιώθεις μοναξιά, παρόλο που δεν είσαι απομονωμένος…

Από την άλλη, ακόμη και λίγοι στενοί φίλοι μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τη μοναξιά. Έτσι, όταν νιώθετε μόνοι, ξέρετε ότι μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με το να μιλήσετε, να αστειευτείτε ή να περάσετε χρόνο με έναν φίλο. Η απόσταση και άλλοι παράγοντες μπορεί να σας αποτρέψουν από το να κάνετε παρέα, αλλά απλώς το να γνωρίζετε ότι μοιράζεστε μια ισχυρή σύνδεση μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα.

Λιγότερο άγχος

Όλοι αντιμετωπίζουν κάποιο άγχος. Μπορεί να έρθει σε μεγάλες ή μικρές δόσεις, αλλά ανεξάρτητα από το πόσο ασήμαντο φαίνεται στην αρχή, μπορεί γρήγορα να συσσωρευτεί και να σας κατακλύσει.

Μπορεί να παρατηρήσετε συμπτώματα άσχημης διάθεσης, όπως κατάθλιψη ή ευερεθιστότητα, αλλά το άγχος μπορεί να σας επηρεάσει και με άλλους τρόπους.

Το παρατεταμένο άγχος μπορεί να συμβάλει σε:

 • Κακό ανοσοποιητικό
 • Αυπνία
 • Πεπτικά προβλήματα
 • Καρδιακά προβλήματα
 • Διαβήτης
 • Υψηλή πίεση

Σκεφτείτε την τελευταία φορά που νιώσατε αναστατωμένος ή αγχωθήκατε για κάτι. Ίσως αναφέρατε τις ανησυχίες σας σε έναν φίλο που σας άκουσε και σας βοήθησε να βρείτε λύσεις. Εάν γνωρίζετε ότι έχετε φίλους που νοιάζονται και θέλουν να βοηθήσουν, οι πιθανοί στρεσογόνοι παράγοντες συχνά δεν έχουν την ευκαιρία να συσσωρευτούν και να προκαλέσουν προβλήματα.

Συναισθηματική υποστήριξη

Η συναισθηματική υποστήριξη είναι ένα σημαντικό όφελος των σχέσεων.

Οι φίλοι σας μπορεί να σας υποστηρίξουν:

 • ακούγοντας πραγματικά τα προβλήματά σας
 • βοηθώντας σας να αποσπάσετε την προσοχή σας όταν αισθάνεστε λυπημένοι ή αναστατωμένοι

Εάν έχετε μια ρομαντική σχέση, μπορείτε να πάτε πρώτα στον σύντροφό σας. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και οι σύντροφοι μπορούν απολύτως να προσφέρουν επιβεβαίωση. Ωστόσο, δεν πρέπει να είναι η μόνη σας πηγή συναισθηματικής υποστήριξης. Οι ειδικοί σε θέματα σχέσεων γενικά συνιστούν να διατηρείτε φιλίες και με άλλα άτομα εκτός από τον σύντροφό σας, καθώς αυτό μπορεί να ωφελήσει τη συναισθηματική υγεία παράλληλα με την υγεία των σχέσεων.

Όταν εσείς και ο σύντροφός σας διαφωνείτε ή θέλετε να αφιερώσετε χρόνο σε διαφορετικά χόμπι, οι φίλοι που μοιράζονται τα ενδιαφέροντά σας μπορούν να σας βοηθήσουν…

Προσωπική ευημερία

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε θετικές αλλαγές στη ζωή σας ή έχετε μια συνήθεια που θέλετε να κόψετε, οι φίλοι μπορούν να σας βοηθήσουν. Αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο οι δυνατές φιλίες μπορούν να επιμηκύνουν τη ζωή σας. Ένας τρόπος με τον οποίο οι φίλοι μπορούν να σας βοηθήσουν να αλλάξετε προς το καλύτερο είναι παρέχοντας καλά παραδείγματα. Ίσως η πρόσφατη απόφαση του καλύτερου φίλου σας να κόψει το κάπνισμα σας εμπνέει επίσης να το κόψετε. Οι φίλοι σας μπορεί επίσης να υποστηρίξουν τις επιλογές σας κάνοντας αλλαγές μαζί σας. Εάν θέλετε να συμμετάσχετε σε ένα γυμναστήριο ή να ξεκινήσετε να τρέχετε, για παράδειγμα, το να έχετε έναν φίλο μαζί σας μπορεί να σας ενθαρρύνει ώστε να γίνει μέρος της ρουτίνας σας. Ό,τι κι αν κάνουν, πιθανότατα θα σας εμψυχώσουν. Αυτή η ενθάρρυνση μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθησή σας, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας με τους στόχους σας.

Αίσθηση του «ανήκειν»

Όλοι θέλουμε να ξέρουμε ότι έχουμε σημασία για τους άλλους – ότι η ζωή μας έχει σκοπό. Στην πραγματικότητα, οι ανάγκες του ανήκειν έρχονται στην τρίτη θέση στην ιεραρχία των αναγκών του Maslow, αμέσως μετά τις βασικές ανάγκες (σκεφτείτε τροφή και στέγη) και τις ανάγκες ασφάλειας. Η ανάπτυξη και η διατήρηση στενών φιλικών σχέσεων βοηθά στην καλλιέργεια των αισθήσεων του «ανήκειν». Ταυτόχρονα, το να γνωρίζετε ότι έχετε ένα «δίκτυο υποστήριξης» μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ασφαλείς στη ζωή σας. Ακόμη και όταν οι φίλοι σας είναι διάσπαρτοι σε πολλές πόλεις, πολιτείες ή ακόμα και χώρες, εξακολουθείτε να έχετε αυτές τις συνδέσεις με έμπιστους φίλους

Υποστήριξη μέσω προκλήσεων

Η ζωή δεν είναι πάντα εύκολη. Μερικές φορές, μπορεί να γίνει εντελώς απαίσια. Ανά πάσα στιγμή, χωρίς προειδοποίηση, μπορεί να αντιμετωπίσετε τραυματικά ή δύσκολα γεγονότα που επηρεάζουν τη συναισθηματική ευεξία, όπως:

 • χωρισμό ή διαζύγιο
 • θάνατο αγαπημένου προσώπου ή κατοικίδιου
 • πανδημίες
 • ανεργία
 • οικογενειακά προβλήματα

Οποιαδήποτε από αυτές τις προκλήσεις μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα ψυχικής υγείας. Ωστόσο, έρευνα του 2017 υποδηλώνει ότι αν έχετε ισχυρές φιλίες, πιθανότατα θα είναι πιο εύκολο να χειριστείτε ό,τι σας συμβεί.

Αυτή η μελέτη, η οποία εξέτασε την ανθεκτικότητα σε περισσότερους από 2.000 εφήβους μεταξύ 14 και 24 ετών, βρήκε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η φιλία προέβλεπε έντονα ανθεκτικότητα ή την ικανότητα να ανακάμψει μετά από οδυνηρές εμπειρίες.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι ενώ η υποστήριξη της οικογένειας βοήθησε στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησή σας, η φιλία προέβλεπε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα αργότερα στη ζωή, ενώ η οικογενειακή υποστήριξη όχι.

Είναι πιθανό ότι η φιλία θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για τη διαχείριση της αγωνίας που σχετίζεται με οικογενειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της παραμέλησης και της κακοποίησης. Οι καλοί φίλοι είναι σημαντικοί σε κάθε στάδιο της ζωής. Κάποια πράγματα σχετικά με τη φιλία σας μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου καθώς μεγαλώνετε και αλλάζετε ως άτομα. Αλλά οι δυνατές φιλίες θα συνεχίσουν να σας ενισχύουν, χρόνο με τον χρόνο, γιατί τα σημαντικά πράγματα όπως: εμπιστοσύνη, σεβασμός, συγχώρεση και υποστήριξη – θα παραμένουν πάντα τα ίδια…

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Φίλοι: Για ποιους λόγους τους διαλέγουμε