Φλεγμονή: Οι τροφές που την καταπολεμούν

διατροφή που καταπολεμά την φλεγμονή
17-03-2022

Η χρόνια φλεγμονή συμβάλλει στην εμφάνιση πολλών παθήσεων όπως η καρδιακή νόσος, ο διαβήτης, η αρθρίτιδα, η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο.

Σημαντικό ρόλο στη δημιουργία φλεγμονής παίζουν περιβαλλοντικοί και διατροφικοί παράγοντες, όπως η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, τα κορεσμένα λιπαρά, η ζάχαρη και χημικές ουσίες που υπάρχουν στο περιβάλλον.

Για να μειώσετε τη φλεγμονή στον οργανισμό και κατά συνέπεια τον κίνδυνο για τις παραπάνω ασθένειες, βάλτε στην καθημερινότητά σας τις παρακάτω τροφές, που μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα.

Οι τροφές που δρουν ενάντια στη φλεγμονή

  • Τζίντζερ: Με πάνω από 500 φυσικές ενώσεις, το τζίντζερ έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως: ηρεμεί το στομάχι, προλαμβάνει τη ναυτία και μειώνει τη φλεγμονή. Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το τζίντζερ μειώνει τη φλεγμονή που συμβάλλει στην εμφάνιση αρθρίτιδας και διάφορες μορφές καρκίνου.
  • Βιταμίνη C: Το γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και άλλα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C βοηθούν στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Η βιταμίνη C είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μειώνει τις επιπτώσεις του στρες στον οργανισμό.
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι καλά λιπαρά που βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, των πόνων στις αρθρώσεις, των προβλημάτων ψυχικής υγείας και της φλεγμονής. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν τα περισσότερα ωμέγα λιπαρά οξέα από φυτικά έλαια, ωστόσο οι καλύτερες πηγές ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων είναι τα παχιά ψάρια, το αβοκάντο και το ελαιόλαδο. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τη φλεγμονή και συμβάλλουν στην πρόληψη σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πνεύμονες: 10 τροφές που μειώνουν την φλεγμονή