Με κόστος 1.7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η AbbVie ήρθε σε συμφωνία με την κινεζική FutureGen Biopharmaceutical για τη θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD).
Πληρώνοντας προκαταβολή 150 εκατομμυρίων δολαρίων για τα δικαιώματα του φαρμάκου FG-M701 που βρίσκεται ακόμα σε προκλινικό στάδιο, η AbbVie έκοψε πρώτη το νήμα σε ότι αφορά τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους υποψήφιους αγοραστές.
Σύμφωνα με την AbbVie, το FG-M701 μπορεί να προσφέρει τα καλύτερα λειτουργικά χαρακτηριστικά στην κατηγορία των αποκαλούμενων αντισωμάτων TL1A πρώτης γενιάς, με τη δυνατότητα να προσφέρει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και μικρότερο αριθμό δόσεων θεραπείας για το IBD το οποίο περιλαμβάνει την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn. Η συμφωνία περιλαμβάνει επιπλέον 1.56 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για κλινική ανάπτυξη.
Η εταιρεία άλλωστε έχει μακρά παρουσία στην αντιμετώπιση της νόσου ενώ τον περασμένο μήνα, εξαγόρασε τη Landos Biopharma για 212 εκατομμύρια δολάρια, αποκτώντας έτσι κι άλλες λύσεις για την ελκώδη κολίτιδα.
«Η IBD συνεχίζει να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις και πολλοί άνθρωποι που ζουν με ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn δεν ανταποκρίνονται στις τρέχουσες θεραπείες», δήλωσε ο Τζόναθον Σέτζγουικ, επικεφαλής έρευνας της AbbVie, προσθέτοντας:
«Η αποστολή της AbbVie να βελτιώσει το επίπεδο φροντίδας περιλαμβάνει την επιδίωξη θεραπειών που βοηθούν περισσότερους ασθενείς που ζουν με αυτοάνοσα νοσήματα».
Η κατηγορία των αντισωμάτων ΤL1A εξάλλου προσελκύει όλο και περισσότερο την προσοχή και άλλων φαρμακευτικών εταιρειών, με έναν «χορό» δισεκατομμυρίων δολαρίων να έχει στηθεί ήδη.
Χαρακτηριστικά, για φάρμακα της ίδιας κατηγορίας, η Merck Sharp &Dohme (MSD) αγόρασε την Prometheus Biosciences για 10,8 δισ. δολάρια, η Roche πλήρωσε 7,1 δισ. δολάρια για δικαιώματα στη Telavant, θυγατρική της Roivant ενώ η Sanofi έφτασε πρόσφατα σε συμφωνία αδειοδότησης 1 δισ. δολαρίων με την Teva. Και ακολουθούν πολλές άλλες όπως οι Pfizer, Spyre Therapeutics και Absci…