Φόροι για ΕΟΠΥΥ και ΕΣΥ, μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, συνταγογράφηση με δραστική. Σαρωτικά τα νέα μέτρα!

26-12-2016

Σαρωτικές οι αλλαγές σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυμοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που αφορούν στην Υγεία. Επέκταση της συνταγογράφησης με δραστική, καθιέρωση του rebate για τους φαρμακοποιούς, απευθείας φόροι για τους ασφαλισμένους προκειμένου να διασωθεί ο ΕΟΠΥΥ, μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που έχουν προκαλέσει αναστάτωση στο χώρο της Υγείας.

Με ένα ευρώ για κάθε συνταγή θα χρηματοδοτεί ο ασφαλισμένος απευθείας τον ΕΟΠΥΥ ενώ μπαίνει και κεφαλικός φόρος 25 ευρώ για την εισαγωγή σε νοσοκομείο του ΕΣΥ σύμφωνα με το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Επιπλέον προβλέπεται μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στο 1/12 του προϋπολογισμού ενώ το ποσό που θα υπερβαίνει τα 280 εκατ. ευρώ το μήνα θα υπολογίζεται ανά εξάμηνο και θα καταβάλλεται ως επιστροφή από τις φαρμακευτικές εταιρείες εντός του μήνα από την πιστοποίησή του.

Επίσης επεκτείνεται η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες των φαρμάκων. Συγκεκριμένα κάθε γιατρός θα μπορεί να αναγράφει την εμπορική ονομασία των φαρμάκων μόνο στο 15% του συνόλου των συνταγών που συνταγογραφεί, στο υπόλοιπο ποσοστό θα αναγράφεται μόνο η δραστική ουσία.

Θεσμοθετείται η αναδρομική είσπραξη debate 5% για τα ακριβά φάρμακα (της λίστας του νόμου 3816/2010). Για τα υπόλοιπα φάρμακα ισχύει το rebate ακόμη και εάν δεν έχουν εξοφληθεί οι φαρμακοποιοί από τα ασφαλιστικά ταμεία. Να σημειωθεί ότι οι διατάξεις αυτές θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουρίου του 2012.

Το νέο πολυνομοσχέδιο περιορίζει τα ποσοστά κέρδους των φαρμακοποιών ενώ μειώνονται σημαντικά και οι απολαβές των φαρμακοποιών. Οι διατάξεις του νέου νομοσχεδίου έχουν φέρει αναταραχή στους κλάδους φαρμακοποιών και γιατρών που φέρονται αποφασισμένοι να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις.

Στο νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται και η ένταξη στον ΕΟΠΥΥ του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), μάλιστα σχεδόν σε ένα μήνα από σήμερα.

Βάννα Κεκάτου