«Φωτιά» στην ιατρική κοινότητα έχει ανάψει το νομοσχέδιο για τους Ιατρικούς Συλλόγους

12-08-2017

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ της ιατρικής κοινότητας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και Ιατρικών Συλλόγων. Ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ κ. Δημήτρης Βαρνάβας κατηγορεί τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας, Πάτρας και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο για καινοφανείς ισχυρισμούς καθώς και «για  τακτική γκρίνιας και φθοράς του κεντρικού εκφραστή των ιατρικών συλλόγων, του ΠΙΣ».

Όπως αναφέρει ο κ. Βαρνάβας, η Ιατρική νομοθεσία ανάγεται σε νόμους της δικτατορίας Μεταξά καθώς και Βασιλικά Διατάγματα του 1957. «Δικαιολογημένα όλοι οι γιατροί νιώθαμε ντροπή κάθε φορά που κάναμε  παραπομπή στις απαρχαιωμένες αυτές διατάξεις, γι αυτό  υπήρξε επίμονο  αίτημα των Ιατρικών Συλλόγων και του ΠΙΣ για εκσυγχρονισμό της ιατρικής νομοθεσίας», σημειώνει.

Σύμφωνα με το ιστορικό που παραθέτει ο κ. Βαρνάβας, το 2014 ο ΠΙΣ πραγματοποίησε δύο πολύωρες Γενικές Συνελεύσεις προκειμένου να μελετήσει άρθρο προς άρθρο τις προτάσεις της ιατρικής κοινότητας, ενώ ομάδα νομικών εργάστηκε ώστε αυτές να διαμορφωθούν σε σχέδιο νόμου. Έκτοτε, σε κάθε συνάντηση που πραγματοποιούσε ο ΠΙΣ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έθετε  επίμονα αίτημα  προώθησης του σχεδίου νόμου στη Βουλή, ενώ σε πρόσφατη συνδιάσκεψη του ΠΙΣ με  συμμετοχή του υπουργού Υγείας υπήρξαν τοποθετήσεις Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων που τον εγκαλούσαν για καθυστέρηση ψήφισης του σχεδίου νόμου.

Τη Δευτέρα 7 Αυγούστου αναρτήθηκε επιτέλους το σχέδιο νόμου για διαβούλευση, ώστε στη συνέχεια να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Ο ΠΙΣ εξέφρασε την ικανοποίησή του.

«Όμως με έκπληξη είδαμε να ακολουθούν  προσωπικά Δελτία Τύπου από τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας, Πάτρας και Θεσσαλονίκης, γραμμένα όλα με πανομοιότυπο τρόπο, σα να συντάχθηκαν από το ίδιο κέντρο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρνάβας. Και προσθέτει:  Οι ισχυρισμοί που προβάλλουν στρέφονται εναντίον του ΠΙΣ και είναι καινοφανείς. Κανένας από τους ισχυρισμούς περί φίμωσης των συλλόγων δεν προβλήθηκε ποτέ στη Γενική Συνέλευση. Κυρίως όμως οι τρείς Πρόεδροι δεν εισφέρουν καμιά πρόταση, ακολουθώντας τακτική γκρίνιας και φθοράς του κεντρικού εκφραστή των ιατρικών συλλόγων, του ΠΙΣ.

«Πρόκειται για ανέντιμη τακτική» τονίζει και υπογραμμίζει ότι ο «οι κκ Πατούλης, Εξαδάκτυλος  και Μαστοράκου είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις  τους στα θεσμικά όργανα και το απέφυγαν, προσδοκώντας ότι θα είχαν εσαεί δυνατότητα να  μεμψιμοιρούν πως ο ΠΙΣ δεν εισακούεται από το υπουργείο.

Και τώρα που το σχέδιο νόμου τέθηκε σε διαβούλευση προσπαθούν να διαμορφώσουν κλίμα σε βάρος του ΠΙΣ με αβάσιμους και ευτελιστικούς ισχυρισμούς. Το τραγικό είναι πως οι δύο τελευταίοι είναι μέλη στο ΔΣ του ΠΙΣ, επιλέγουν όμως να υπονομεύουν απροκάλυπτα το ΔΣ και να προκαλούν σχόλια περί «εμφυλίου» ανάμεσα στους γιατρούς.

Μάταιος κόπος. Το σχέδιο νόμου θα ψηφιστεί και ο ΠΙΣ θα συνεχίσει να αναβαθμίζει το κύρος και τη λειτουργία του, συμπορευόμενος με τους άλλους Εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους, τα ευρωπαϊκά όργανα και τον Παγκόσμιο Ιατρικό Σύλλογο».