ΦΡΑΝΚ ΜΑΚΦΑΡΛΑΝ ΜΠΑΡΝΕΤ

Frank Macfarlane Burnet
30-08-2021

Ο Φρανκ Μακφάρλαν Μπάρνετ (3 Σεπτεμβρίου 1899 – 31 Αυγούστου 1985), συνήθως γνωστός ως Macfarlane ή Mac Burnet, ήταν Αυστραλός ιολόγος γνωστός για τη συμβολή του στην ανοσολογία. Κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 1960 για την πρόβλεψη της επίκτητης ανοσολογικής ανοχής και ανέπτυξε τη θεωρία της κλωνικής επιλογής.

Ο Μπάρνετ έλαβε το διδακτορικό του πτυχίο Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης το 1924 και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου το 1928. Συνέχισε με πρωτοποριακή έρευνα στη μικροβιολογία και την ανοσολογία στο Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research και υπηρέτησε ως διευθυντής του Ινστιτούτου από το 1944 έως το 1965. Από το 1965 μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1978 εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του έπαιξε ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη της δημόσιας πολιτικής για τις ιατρικές επιστήμες στην Αυστραλία και ήταν ιδρυτικό μέλος της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών (AAS) και υπηρέτησε ως πρόεδρός της από το 1965 έως το 1969.

Τα κύρια επιτεύγματα του Μπάρνετ στη μικροβιολογία περιελάμβαναν την ανακάλυψη των αιτιολογικών παραγόντων του πυρετού Q και της ψιττάκωσης, την ανάπτυξη αναλύσεων για την απομόνωση, την καλλιέργεια και την ανίχνευση του ιού της γρίπης, περιγράφοντας τον ανασυνδυασμό των στελεχών της γρίπης και αποδεικνύοντας ότι ο ιός της μυξωμάτωσης δεν προκαλεί ασθένεια στον άνθρωπο. Οι σύγχρονες μέθοδοι για την παραγωγή εμβολίων κατά της γρίπης εξακολουθούν να βασίζονται στο έργο του Μπάρνετ για τη βελτίωση των διαδικασιών ανάπτυξης του ιού στα αυγά της κότας.

Για τη συνεισφορά του στην αυστραλιανή επιστήμη, ο Μπάρνετ έγινε ο πρώτος Αυστραλός της χρονιάς το 1960 και το 1978 Ιππότης του Τάγματος της Αυστραλίας. Αναγνωρίστηκε διεθνώς για τα επιτεύγματά του: εκτός από το Νόμπελ, έλαβε το βραβείο Lasker και το μετάλλιο Royal and Copley από τη Royal Society, επίτιμους διδάκτορες και διακεκριμένες διακρίσεις από την Κοινοπολιτεία των Εθνών και την Ιαπωνία.